Forrás: Híradó

A vártnál kisebb arányú győzelem ugyanakkor nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre a párt vezetőjének, Ehud Olmert leköszönő ideiglenes kormányfőnek

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

A nagyításhoz kattintson a képre

A nap legfontosabb híreit megtekintheti a Híradó aktuális adásában!

Kattintson ide a nagy felbontású videó megtekintéséhez

..

A nagyításhoz kattintson a képre

Az egyoldalú ciszjordániai kivonulást hirdető centrista Kadima párt nyerte az izraeli választásokat, de az előzetes számításoknál szerényebb mértékben, ami nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre a párt vezetőjének, Ehud Olmert leköszönő ideiglenes kormányfőnek.

A Kadima az urnazárás után, este 10 után közzétett exit poll-eredmények szerint – amelyeket az ország három tv-állomása készítette és hozta nyilvánosságra – 29-32 mandátumhoz elégséges szavazatot kapott a 120 tagú kneszetben.

A centrista párt biztosnak ígérkező koalíciós partnere, a középbal Munkapárt 20-22 mandátumra számíthat. A nagy vesztes a jobboldali Likud, amelynek az exit poll-eredmények 12-14 mandátumot vetítenek előre. Az orosz bevándorlókra építő jobboldali Iszrael Beiteinu (Izrael a Mi Otthonunk) 12-14 parlamenti helyet remélhet, amivel megelőzte a Likudot.

A nagyításhoz kattintson a képre

A legnagyobb meglepetés a Nyugdíjasok pártjának eredménye, amelyet 6-8 mandátumra elegendőnek taksáltak a tv-állomások. A pártnak az előrejelzések legfeljebb 2 helyet jósoltak.

A Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt egyik vezetője kedd este eslismerte, hogy pártja fájdalmas vereséget szenvedett az izraeli parlamenti választásokon.

AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.