Forrás: Híradó

Kora miatt nem ítélték el a 85 éves litván férfit

Kimondták bűnösségét, de nem ítéltek el egy 85 éves litván férfit, akit azzal vádolt meg az ügyészség, hogy segített a második világháborúban a náciknak deportálásra szánt zsidók összegyűjtésében.

A vilniusi bíróság hétfőn bűnösnek nyilvánította Aligimantas Dailidét abban, hogy legalább 15 polgári személyt, többségében zsidókat letartóztatott, börtönbe zárt, valamint kegyetlenül bánt velük. A testület ugyanakkor ítélet nélkül zárta le a pert és szabadlábra helyezte a vádlottat arra hivatkozva, hogy túl öreg és „már nem veszélyes a társadalomra”.

A litván törvények értelmében öttől húsz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az ilyen típusú bűncselekményért, de a vádlott hajlott korára és rossz egészségi állapotára való tekintettel maga az ügyész is „csak” öt év szabadságvesztés kiszabását kérte.

A vádlott ártatlannak vallotta magát, s a bíróság döntése után elégedettségének adott hangot. A március 20-án kezdődött perben azt hangoztatta, hogy a litván rendőrségnek dolgozott, nem pedig a náciknak, ahogy a vádiratban szerepel.

Dailide a második világháború után külföldre ment. 1955-től az Egyesült Államokban élt. Letelepedési engedélyre irányuló kérelmének benyújtásakor elhallgatta, hogy tagja volt a Saugumasnak. 2003-ban, amikor erre fény derült, az amerikai hatóságok kiutasították. Azóta Németországban él családjával, s önként jelent meg perének tárgyalásán a vilniusi bíróság idézésére.

Litvánia háború előtti, 220 ezres zsidó közösségének csaknem kilencven százalékát ölték meg a második világháborúban.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.