Forrás: Index

MTI

A bíróság több ember megölésére tett kísérletben mondta ki bűnösnek Alekszandr Kopcevet, aki a Bolsaja Bronnaja utcai zsinagógában január 11-én megsebesített egy rabbit, egy biztonsági őrt és hét hívőt. Az oroszországi főrabbi aggodalmát fejezte ki, amiért az orosz bíróságok rendre vonakodnak nemzeti-faji gyűlöletkeltésnek minősíteni a hasonló bűncselekményeket.

Tizenhárom évi börtönre ítélte az orosz fővárosi bíróság azt a fiatalembert, aki kilenc embert megkéselt egy moszkvai zsinagógában, de a nemzeti gyűlöletkeltést kizárta a szándékai közül. Alekszandr Kopcevet, aki a Bolsaja Bronnaja utcai zsinagógában január 11-én megsebesített egy rabbit, egy biztonsági őrt és hét hívőt, a bíróság több ember megölésére tett kísérletben mondta ki bűnösnek. Ugyanakkor felmentette a 21 éves oroszt a nemzeti, vallási vagy faji viszálykeltés, valamint az emberi méltóság lealázásának vádja alól.

Berl Lazar oroszországi főrabbi a bűntett súlyával arányosnak ítélte a büntetés szigorát, de aggodalmát fejezte ki, amiért az orosz bíróságok rendre vonakodnak nemzeti-faji gyűlöletkeltésnek minősíteni a hasonló bűncselekményeket. A bíróság politikai döntést hozott a társadalom megnyugtatására, úgy téve, mintha ilyen jelenségek nem léteznének – vélte az áldozatok egyik ügyvédje, Vagyim Kljuvgant az Interfax szerint. Az ügyvédek jelezték, hogy emiatt fellebbezést nyújtanak be.

Az ügyészség képviselője, Szergej Marcsenko sem zárta ki a fellebbezést, ugyancsak hiányolva a nemzeti gyűlöletkeltés tényállásának megállapítását. Az ügyészség 16 esztendei börtön kiszabását kérte Kopcevre. A bíróság egyébként elmegyógyászati kezelésre is kötelezte Kopcevet a börtöntelepen. Az orvosi szakvélemény szerint a vádlott beszámítható állapotban késelt ugyan, de személyiségzavarokkal küszködik.

Kopcev az utolsó szó jogán bocsánatot kért ugyan áldozataitól, de hozzátette, hogy nem bánja, amit tett. „Ők (az áldozatok) nem folytatnak háborút népem ellen, mint a fajuknak azok a tagjai, akik hatalmon vannak” – mondta Kopcev, aki előzőleg többször hangoztatta, hogy a zsidók elnyomják az orosz népet.

Comments are closed.