Forrás: HVG

Kész tárgyalni a közvetítő nagyhatalmakkal egy „igazságos” közel-keleti béke érdekében a Hamász mozgalom alkotta palesztin kormány, de a gazdasági nyomásgyakorlás ellenére sem fog enyhíteni programján – jelentette ki Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök hétfőn a rámalláhi parlament rendkívüli ülésén.

Az új palesztin kormány kész az együttműködésre az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítő kvartett tagjaival, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, az Európai Unióval (EU) és az ENSZ-szel, hogy „véget vessenek” a közel-keleti konfliktusnak, és

„nyugalmat teremtsenek a térségben” – mondta Haníje. Kiemelte, hogy az EU rengeteg segítséget nyújtott a palesztin népnek, támogatta jogos igényét a szabadságra, ezért a palesztin kormány abban érdekelt, hogy szoros kapcsolat fűzze Európához.

Haníje ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy elvárja az EU térségbeli politikájának bizonyos mértékű módosulását, beleértve a nagyobb nyomásgyakorlást Izraelre.

Az amerikai kormányt közel-keleti irányvonalának felülvizsgálatára szólította fel. Washingtonnak igazságosan kell eljárnia, s fel kell hagynia a kettős mérce politikájával – hangoztatta. Bírálta az Egyesült Államoknak azt a döntését, hogy beszünteti a palesztin kormány támogatását, és kiemelte: Washingtonnak tiszteletben kell tartania a választás eredményét. A továbbiakban kérte az amerikai kormányzatot, hogy teljesítse a független palesztin állam létrehozására tett ígéreteit.

A kijelölt miniszterelnök a palesztinok segélyezésének folytatására szólította fel az adományozó országokat. Ígéretet tett arra, hogy a pénzt kizárólag az infrastruktúra kiépítésére és segélyprogramok finanszírozására fogják fordítani. „Az adományozó országok közvetlenül felügyelhetik és ellenőrizhetik, mire költik el a pénzüket” – jelentette ki, átlátható finanszírozási rendszer kiépítését és közelebbről nem részletezett garanciákat ígérve. „Aki azt gondolja, hogy a gazdasági nyomás térdre kényszerítheti kormányunkat, vagy meggyengítheti büszke népünk határozottságát és állhatatosságát, az téved” – fűzte hozzá.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, a parlamentben kisebbségbe került Fatah egyik képviselője, Rabiha Tiab úgy vélekedett: Haníje sem az ellenállás, sem a tárgyalás programját nem hirdette meg. A felszólalók nagy száma miatt a palesztin parlament a Hamász mozgalom alakította kormányról szóló bizalmi szavazást és a kabinet beiktatását keddre halasztotta.

MTI

Comments are closed.