Forrás: Index

Index

Kedden választja meg Izrael az új Kneszetet. Egy nappal korábban nyilvánosságra hozták az utolsó közvélemény-kutatások eredményeit. A békefolyamat a választás kimenetelétől függetlenül továbbra is dekkol, a Hamasz még mindig nem ismeri el Izraelt.

Március 28-án választják meg Izraelben a 17. Kneszetet. A győzelemre legesélyesebb párt a Kadima, második helyen egyre stabilabb pozícióban a Munkapárt áll. A harmadik hely sorsa izgalmasabb, a jobboldali Likudot beelőzheti az Izrael Beitenu, az elsősorban orosz bevándorlókat képviselő párt.

Kadima az élen

A jerikói börtön kiürítésének megakadályozása két héttel a választások előtt sokak szerint a Kadima kampányfogása volt. Szakértők úgy vélik, a terroristák szabadonbocsátását egy izraeli kormány se nézte volna ölbe tett kézzel. A Kadima végül valóban profitált a sikeres akcióból, melynek kimenetele azért nem volt előre borítékolva. A jerikói harc másnapján végzett közvélemény-kutatások 2-3 mandátummal jósoltak többet az akkor már két hete stagnáló Kadimának, egy mandátummal többet a baloldali Munkapártnak, és egyel kevesebbet a jobboldali Likudnak.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök 2010-ig tervezi kijelölni Izrael végleges határait úgy, hogy további ciszjordániai zsidó telepeket ürítene ki. Építenének továbbá a határvonalon végighúzódó kerítést a terroristák mozgásának gátlására, amivel az izraeliek szavatolva érezhetik biztonságukat. Az ügyvezető miniszterelnök szerint a végleges határ kijelölése csak a Hamasz vezette új palesztin kormány hozzáállásán múlik. A Kadima ugyanis csak akkor hajlandó kompromisszumra, ha a Hamasz lemond az erőszakról és elismeri Izraelt. Addig viszont ő maga határozza meg a határvonalakat.

A választások után alakuló kormánykoalíció elsődleges feladatai közé tartozik majd a biztonsági kerítés megépítése, és a kisebb, izoláltabb telepek kiürítése. A palesztinok számára ez nem jelent majd megoldást, azonban az izraelieknek egyelőre nem tudnak megfelelő partnert biztosítani a tárgyalásokhoz. Ezért Izraelnek úgy kell végrehajtania a kivonulást, hogy nyitva maradjon utánuk egy kiskapu, ha érdemi tárgyalópartner jelenne meg a színen.

Kormánykoalíció

A Kadima választási győzelme nem igazán kérdéses, esetleg a mértéke lehet meghatározó az új parlament felépítésében. A második hely várományosa a Munkapárt, amely a várakozások szerint egyben a kormánykoalíció tagja is lehet. Érdekesebb lehet a forgatókönyv, ha a Kadima mandátumainak száma kevesebb, mint a Likud-Munkapárt együttvéve. Hetek óta rebesgetik annak a lehetőségét, hogy a két párt koalícióra léphet a Kadima ellenében. Egyelőre Perec és Netanjahu nyilatkozatai is kizárják a közös kormányzás lehetőségét, bár a Likud választási győzelme esetén szívesen látná a Munkapártot az oldalán.

Ha a Kadima számára pesszimistább jóslat válik valóra, és nem nyeri túl magát, a centrista párt rákényszerülhet arra, hogy szélsőséges pártokkal alakítson koalíciót. A szélsőjobboldali vallásos pártok várhatóan elutasítják a kivonulás lehetőségét, ami óriási csatározásokat okozhat az elkövetkező hetekben. Valószínűbb tehát, hogy a Kadima baloldali pártokat (Merec és Munkapárt) szed maga mellé, így a várakozások szerint megszerezhetnek akár 61 mandátumot is, amivel parlamenti többségük biztossá válik.

Egy nappal korábban

A választás előtti napon a katonai rádió weboldalán közzétett közvélemény-kutatási adatok változó eredményeket mutatnak. Bizonyos források szerint a Kadima gyengült, az összesen 120 tagú Kneszetből jelenleg 34 mandátum várományosa, míg másoknál a párt továbbra is stagnál, 36 hely elnyerésére esélyes. A dobogó második helyére a Munkapártot várják 17-21 mandátummal, őket pedig a Likud követheti 12-15 képviselővel. Az Izrael Beitenu nevű párt lehet az idei választások nagy meglepetése. Avigdor Lieberman keményvonalas pártja az orosz bevándorlók népes rétegét célozta meg programjával. Lieberman maga is a volt Szovjetunióból érkezett Izraelbe, pártja a jelenlegi 2 képviselő helyett akár 12-t is bejuttathat a Kneszetbe.

A számítások szerint 28 mandátum sorsáról döntenek majd a bizonytalanok, a kampány finise elsősorban róluk szól. A Kadima sem bízta el magát, választási győzelmében korántsem annyira biztos. Legnagyobb félelme, hogy magasnak látszó fölénye miatt sokak otthon maradnak, ezért az utolsó napokban mozgósító kampányt indított. Amúgy a választások részvételi aránya a jóslatok szerint meglepően alacsony lesz.

Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők a legmagasabb készenléti fokozatra kapcsoltak a választást megelőző napokban. A hírszerzés információi szerint muzulmán szélsőségesek legalább hetven merényletet terveznek erre az időszakra, melyből legalább 16 „komoly” kockázatot jelent. A rendre 22 ezer egyenruhás és civil külsejű biztonsági tiszt felügyel a kiemelten veszélyes pontokon.

Comments are closed.