Forrás: MA

Kiemelkedően nagy sikerű Magyar Kulturális Hetet rendeztek 2006. március 19. és 24. kö-zött a dél-indiai Chennaiban, Tamil Nadu állam fővárosában.

2006.03.27 21:00 NKÖM

A rendezvénysorozat rész volt az Indiában január óta zajló, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett Magyar Kulturális Fesztiválnak. Tamil Nadu India egyik legfejlettebb, nagy kulturális hagyományokkal rendelkező állama. A programcsomagot a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ a chennai Indo Cine Appreciation Foundation-nel és a chennai magyar tiszteletbeli konzul hivatalával együttműködve szervezte.

A kulturális események sora március 19-én a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának Bartók Béla népzenei gyűjtéséből összeállított koncertjével nyílt meg. A hangversenyt M. Balamuralikrishna, a dél-indiai klasszikus zene legendás alakja, az egyik legnagyobb élő indiai eladóművész nyitotta meg. A mintegy 400 fős közönség – annak ellenére, hogy a jelenlévők többsége valószínűleg először hallott életében magyar népzenét – kitörő lelkesedéssel, álló ovációval köszönte meg a magyar művészek teljesítményét.

Március 20-án a város egyik legfontosabb művészeti galériájában, az „Ametyst”-ben a Magyar Bélyegmúzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás. A közönség igen nagy érdeklődéssel fogadta a számos indiai vonatkozású magyar bélyeget – pl. Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi portréit – felsorakoztató tárlatot. Különlegessé tették a bemutatót a magyar-indiai kapcsolatok több jeles alakjáról, illetve eseményéről szóló bélyegsorozatok. A látogatók megtekinthették többek között a Rabindranath Tagore 1926-os magyarországi látogatása, illetve Kőrösi Csoma Sándor és Stein Aurél évfordulói alkalmából kiadott bélyegsorokat és blokkokat.

Ugyancsak március 20-án vette kezdetét a Magyar Filmhét, amelyet V. Varaprasadsa Rao, Tamil Nadu állam Informácós Minisztériumának államtitkára nyitott meg, két vezető tamil filmsztár, Chitra és Shri K. Srikanth, valamint több helyi filmes intézmény vezetője kíséretében. A Filmhét programjában Mészáros Márta: A temetetlen hatott, Koltai Lajos: Sorstalanság, Bergendy Péter: Állítsátok meg Terézanyut, Szabó István: Csodálatos Júlia és Gödrös Frigyes: Glamour című filmjei szerepeltek.

A Magyar Kulturális Hét eseményei mindvégig telt ház előtt zajlottak és rendkívül nagy publicitást kaptak. A rendezvényekről legalább hat tudósítást sugároztak a helyi televíziós csatornák, több híradást az országos televíziós csatornák is átvettek. A Chennaiban megrendezett Magyar Kulturális Hét a DMTKK idei évadjának egyik legkiemelkedőbb sikerét jelentette.

Comments are closed.