Forrás: kultura.hu

2006. március 24.

Az író önéletrajzi ihletésű művét tekintélyes könyvtárnak berendezett díszletek között mutatták be

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója, Szörényi László irodalomtörténész és Kertész Imre Nobel-díjas író beszélget a Radnóti Színházban, ahol az író K. Dosszié című új könyvének bemutatóját rendezték meg. MTI Fotó: Kollányi Péter

(MTI) – Kertész Imrének gyerekkorában egy angol regényalak, Hornblower hajóskapitány volt a kedvenc hőse, Ottlik Gézához pedig bridzskapcsolat fűzte – ezt magától a Nobel-díjas írótól tudhatta meg a budapesti Radnóti Miklós Színház közönsége K. dosszié című új regényének bemutatóján, csütörtök este.

A nagyobbrészt Berlinben élő, rövid időre Budapestre érkezett író önéletrajzi ihletésű művét egy tekintélyes könyvtárnak berendezett díszletek között mutatták be; két és fél éve az író Felszámolás című regényének premierjét is a VI. kerületi teátrumban tartották.

A 76 éves szerző régi élményeket, emlékeket felidézve beszélgetőpartnerének, Szörényi László irodalomtörténésznek elmondta: az Őfelsége kapitánya című angol regény a Napóleon ellen harcoló Hornblower kapitánnyal valójában Hitler-ellenes mű volt, amelyet a háború kellős közepén, 1943-ban adtak ki.

Mint a K. dossziéban Kertész Imre fogalmaz, ez a csodálatos könyv beteg lelkének vigasza; csak a hülye nem ismerte fel benne Hitlert, akit az angolszász hatalmak legyőznek, mert van egy tulajdonságuk, amely fölött egyetlen diktátor sem rendelkezhet: az emberség, a gyengeség bevallása, amely hihetetlen erőknek lehet a forrása.

A beszélgetésen több emlék mellett azt is felidézte, hogy Ottlik Gézával, Cipivel úgy ismerkedett meg, hogy leültek bridzsezni. Irodalomról soha nem esett szó közöttük.

„Sosem ismerkedtem meg azokkal az írókkal, akiket igazán szerettem” – gondolkodott hangosan.

Híres regénye, a Sorstalanság megszületésével kapcsolatban arról beszélt, hogy megírásakor nem érzett igazán hivatástudatot. Az írás inkább a felszabadító pillanatot hozta el számára és a kiút lehetőségét jelentette belső száműzetéséből.

A beszélgetés után az író és Bálint András színművész, a színház igazgatója olvasott fel részleteket a K. dossziéból.

Az önéletrajzi dialógusregényt a Kertész Imre műveit gondozó Magvető Könyvkiadó jelentette meg; csütörtökön került forgalomba.

Kertész Imre több mint egy évig dolgozott a könyvön, amely a fülszöveg szerint „önéletrajz két hangra”, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze a saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

„Egészében véve én a derű pártján állok. Az én hibám, hogy ha másokban nem ezt az érzést keltem” – vall az összegzés jellegű, 260 oldal terjedelmű regény egy helyén Kertész Imre, aki az április végi XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is felolvas művéből.

A fejezetekre nem tagolódó, párbeszédes formájú könyv alapjául az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet az író barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán irodalomtörténész 2003-2004-ben folytatott vele egy mélyinterjú céljából.

Comments are closed.