Forrás: MNO

Tavasztól több magyar koprodukcióban készülő film forgatása is elkeződik hazánkban. A magyar filmesek javuló feltételek mellett dolgozhatnak: több forrásból tudnak pénzt szerezni, számos megbízást kapnak külföldről, és új filmstúdiók is nyílnak. A magyar filmes vállalkozások tavaly 22,2 milliárd forint értékben kaptak megrendeléseket.

A 2004-es filmtörvénnyel elfogadott – a magyarországi gyártási költségek után igényelhető 20 százalékos adó-visszatérítéssel ösztönzött – támogatási rendszer hatására nőtt a filmgyártásra fordított összeg: míg 2004-ben 7,5 milliárd 2005-ben már 22,2 milliárd forint értékben kaptak megrendeléseket a magyar filmes vállalkozások. A Nemzeti Filmiroda az idén további bővülést vár, év végére meghaladhatja a 30 milliárdot a filmgyártásra költött pénz. Tavaly a Filmiroda 167 filmalkotás után állított ki összesen 2,8 milliárd forintról adóigazolást, tehát tavaly ennyi közvetett állami támogatásban részesült a filmipar.

Az új támogatási rendszeren kívül a Magyar Fejlesztési Bank a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési hitelprogramjának keretében az audiovizuális fejlesztésekhez kapcsolódóan kedvezményes kamatozású hitelt biztosít. Év elején megszavazta a parlament, hogy a Mafilm Rt. az ÁPV Rt.-től pénzbeli térítés nélkül átkerüljön a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz (MMK), egy vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvényen kívül, amely az állam tulajdonában marad. A Magyar Filmlaboratórium Kft. is közalapítványi tulajdonba kerül ily módon, kivéve egy állami, 100 ezer forint névértékű, szavazatelsőbbségi jogot biztosító üzletrészt.

Az MMK a Mafilm-stúdiók fejlesztéséről több befektetői tárgyalást kezdett az olasz Cinecittá, a német Bavaria filmstúdiók üzemeltetőivel és a Babelsberg Film GmbH-val. A fejlesztés azért elodázhatatlan, mert hamarosan versenytársai lesznek a Mafilmnek: több magánfilmstúdió építése elkezdődött vagy kezdődik az idén. A Mafilm-csoport idén 1,9 milliárd forintos árbevételt vár. A fóti és a budapesti műtermeit és szabadtéri díszleteit jelenleg az André Szőts által jegyzett magyar-francia ASP Audiovizuális Kft. és az angol érdekeltségű Mid Atlantic Films Kft. bérli, a Mafilm Szcenika Kft. pedig Andy Vajna 1956-os Szabadság, szerelem című filmjének készítésében vesz részt. Az ASP Stevenson A kincses szigetéből készít filmet, a Mid Atlantic pedig egy újabb Robin Hood-sorozatot gyárt a BBC-nek.

Várhatóan tavasszal megnyílnak az első magánstúdiók Pomázon, amelyeket bérbe vennék az Alpha Numeric című thriller készítői. A film Winona Ryder, Val Kilmer és Dennis Hopper főszereplésével készül angol és a Laurin Film mintegy 20 százalékos részvételével, magyar koprodukcióban. A stáb 11 hétig forgat Magyarországon.

A közeljövőben lerakhatják Etyeken is a Korda Stúdió alapkövét. Az összességében csaknem 50 ezer négyzetméter alapterületű filmgyár mintegy 150 millió euróból, vagyis közel 40 milliárd forintból épül. Az első ütemben hat stúdió épül fel a település határában fekvő egykori laktanya területén.

Május másodikán indul a Laurin Film másik, 70 százalékban angol koprodukciós filmjének (Dark clouds shinning) magyarországi forgatása. A produkciós cég júliustól tervezi a zsidók deportálását szervező, osztrák származású náci tiszt, Adolf Eichmann életrajzi filmjének magyarországi forgatását. Az angol és 30 százalékban magyar film költségvetése ötmillió euró.

Magyar részvétellel valósul meg idén Juraj Jakubisko Báthory Erzsébet grófnő életéről szóló filmterve: cseh, szlovák és angol cégek mellett mintegy tíz százalékban az Eurofilm Stúdió Kft. koprodukciójában. A történet 10 millió euróból készül, ehhez a stáb az unió koprodukciós alapjától, az Eurimages-től 650 ezer euró támogatást nyert. Magyarországon nem forgatnak, de a digitális utómunka, a magyar változat elkészítése, a befejezési garanciaszolgáltatás Budapesten valósulna meg, valamint magyar színészeket és szakembereket foglalkoztatnának.

Mike Figgis rendező legújabb, 12 millió eurós büdzséjű filmjében, az Egy német tiszt feleségében is koprodukciós partner az Eurofilm, amelynek három magyar filmjét várhatóan még idén elkezdik forgatni: Gazdag Gyula Macskakő című misztikus, Enyedi Ildikó Szelíd interface sci-fi filmjét és Xantus János Finnugor vámpír című paródiáját.

(Forrás: Napi Online)

Comments are closed.