Forrás: Index

Index

Először állított Izrael bíróság elé palesztinokat azzal a váddal, hogy az al-Kaida beszervezett tagjaként merényletet akartak elkövetni. A két gyanúsított további palesztin tagokat is toborzott volna a támadás kivitelezéséhez. Az al-Kaida a Hamaszt próbálta maga mellé állítani, a szervezet vezetője azonban elutasította az al-Kaida tanácsát.

Két palesztint állítottak katonai bíróság elé Izraelben azzal váddal, hogy az al-Kaida tagjaként terrorcselekmény elkövetését tervezték. A bíróság szerint legalább háromszor találkoztak Jordániában az al-Kaida embereivel tavaly május és december között. A találkozókon támogatásként 4240 dollárt (majdnem egymillió forint) és kiképzést kaptak terrorcselekmények elkövetéséhez.

A két 20 éves férfi, Azzam Abu Aladasz és Balal Hafnai a ciszjordániai Nablus városának lakosai. A férfiakat még decemberben tartóztatták le az Allenby határátkelőnél, mikor Jordániából hazafelé tartottak, jelentette a BBC.

A vád szerint öngyilkos merénylet elkövetésére készültek a jeruzsálemi Givat Carfatit negyed egyik olasz éttermében. Az első robbanás után egy autóba rejtett pokolgépet akartak működésbe hozni, ami a mentés miatt a helyszínre érkezőket vette volna célba. A merényleteket valószínűleg nem a két férfi követte volna el, feladatuk volt elhivatott merénylőket találni a küldetésre.

Mahmud Abbasz palesztin elnök a közelmúltban figyelmeztetett arra, hogy az al-Kaida tagtoborzó tevékenységbe kezdett Gázában és Ciszjordániában. Izraeli katonai források arról számoltak be, hogy az al-Kaida beszivárgott palesztin területekre, hogy bővítse hálózatát. A szervezet terrorcselekményeinek egyes számú célpontja Izrael.

A palesztin választásokon győztes Hamaszt néhány héttel ezelőtt üzenetben szólította fel az al-Kaida, hogy soha ne kössön békét Izraellel. A Hamasz száműzött vezetője, Kaled Mesal válaszában közölte, hogy pártjának saját tervei vannak, így nincsenek rászorulva az al-Kaida tanácsaira.

A Hamasz egyik tagját még 2000-ben kapták el. Nabil Ukval a vád szerint az al-Kaida gázai szárnyát akarta kiépíteni.

Comments are closed.