Forrás: Index

Index

A rendőrség kedden lefoglalta a Matula Magazin egyik munkatársának számítógépét, miután tanúként hallgatták ki az internetes zsidóadatbázis ügyében. A rendőrség különleges személyes adattal elkövetett visszaélés alapos gyanújával folytat nyomozást a Jobbik feljelentése nyomán.

Mégiscsak nyomoz a rendőrség a Matula Magazin egyik „szolgáltatása”, az Internet Zsidó Database (IZSDB) ügyében, kedden a rendőrség tanúként hallgatta meg a Matula Magazin egyik szerzőjét, és lefoglalta számítógépét.

Az IZSDB-be táplált élő magyar közszereplőkről az oldal megmondja, hogy hogy zsidó-e vagy sem. „Az számít zsidónak, aki szerintünk az. Az számít közszereplőnek, aki szerintünk az” – írja az oldal.

A 2004 decembere óta működő „zsidóadatbázis” ügyében a választásokon a MIÉP-pel Harmadik út néven induló Jobbik Magyarországért Mozgalom 2005 júliusában tett feljelentést, azóta jórészt illetékességi huzavonával telt az idő.

A rendőrség a XV. kerületi ügyészség utasítására egyelőre ismeretlen személy ellen folytat nyomozás különleges személyes adattal elkövetett visszaélés megalapozott gyanújával.

Kedden a rendőrség tanúként hallgatta ki a Matula Magazin egyik szerzőjét, és lefoglalta az ő, illetve barátnője számítógépét is.

A rendőrségi eljárás ellen – mivel nem gyanúsítottról van szó – panasszal él Tamás Bence Gáspár jogi képviselője, Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje. Az ügyvédnő az Indexnek elmondta, hogy az eljárás későbbi szakaszában várhatóan gyanúsítottként hallgatja majd meg a rendőrség.

A Jobbik szerint a Matula Magazin törvénytelenül gyűjtött adatot, és a „lista közzététele” az adatvédelmi törvénybe ütközik. „Jellemző, hogy akik az elmúlt időben antiszemitizmust kiáltottak, azok e lista esetében mélyen hallgatnak. Úgy tűnik, hogy a matula.hu-nak megfelelő a pedigréje; adatgyűjtésük nem zavarja a zsidó szervezeteket” – nehezményezte a Jobbik közleményében a felelősségrevonás elmaradását tavaly nyáron.

Nem ez az első eset,hogy a nemzeti radikális kispárt az ügyészséghez fordul Matula-ügyben: kifogást emeltek a főügyészségen a haldokló II. János Pál pápáról szóló fiktív riport miatt is. Ezt a megkeresést azonban elutasította az ügyészség, méghozzá a Jobbik szerint „nevetséges jogi érveléssel”.

A Matula Magazin és az IZSDB egyik szerzője, Tamás Bence Gáspár az Index munkatársa.

Comments are closed.