Forrás: Magyar Rádió

Németországot csendben elözönlik az oroszok. Berlin az orosz kivándorlási hullám egyik legkedveltebb célpontja.

„Orosz vagyok, sokan vagyunk a városban, a XIX. században már éltek itt oroszok. Hogy miért? Talán a kultúra, talán a jobb élet reménye hozott bennünket Berlinbe. Mindenesetre összetartunk, először is összetartunk mi, vallásos ortodox keresztény oroszok, azután összetartanak külön is az orosz zsidók, meg az orosz németek, eközben szoros a kapcsolat a három nagy csoport tagjai között is” – mondja a berlini zeneművészeti főiskolára járó, megélhetéséről azonban utcai zenélés-éneklés révén gondoskodó ifjú orosz hölgy.

Oroszok Berlinben. Nem lehet nem észlelni, hogy mennyire befolyásolják már Németország fővárosának karakterét. Ha bekapcsoljuk a rádiót: négy adó csak oroszul szól éjjel-nappal. Továbbá az egyik televíziós csatorna is. Ha elmegyünk vásárolni: orosz élelmiszerboltok garmada. A nagy városszéli bevásárlóközpontok olcsóbb üzleteiben éppúgy, mint Berlin legendás hírű, előkelő nagyáruházainak méregdrága osztályain elengedhetetlen, hogy oroszul is feliratozzák a portékát, vagy az eladók egy része tudjon oroszul. De hát ez nem komplikált kihívás, lévén maguk az eladók is oroszok. Meg a vevők is – beleértve Berlin legmódosabb polgárait.

A német pénzarisztokrácia valamikori lakókörzeteinek villáiban állítólag jórészt oroszok élnek, és közben a gombamód szaporodó új kis hotelek, koktélbárok többsége is orosz kézre került. Nemcsak a tulaj, hanem a portás, a felszolgáló, a takarítónő, a pincér is orosz. Internetes honlapok tucatjai orosz hölgyeknek kínálnak ilyen-olyan munkát és ilyen-olyan férjet, orosz és nemcsak orosz férfiaknak pedig orosz feleséget. Berlinben.

Orosz képzőművészek kiállításai. Orosz filmesek mozijai, orosz bábszínház a szó minden értelmében, drámai előadások orosz szerzőktől, orosz színházakban, orosz nyelven. A legdivatosabb szórakozóhelyeket a következő nevek fémjelzik: Gagarin Klub, Pasternak Vendéglő, Moszkva Kávéház, Ruski Disco. Persze az is ki van írva ez utóbbira, hogy Rustische, merthogy még mindig vannak olyanok Berlinben, akik nem beszélnek oroszul. De számuk erősen csökkenő tendenciát mutat…

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.