Mindössze ennyi volt az emailben, amit Borgula Andrástól kaptam. Nem tudtam ellenállni a kedves biztatásnak, s ráadásul kíváncsi természet is vagyok! És még azt is hamarosan megtudtam, mi az a Fringe!

A vége-hossza nincs linkre kattintva: budapestfringe

a Gólem Színházi Egyesület régóta várt újabb bemutatójáról értesülhettem, ami a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó, szenzációsnak ígérkező első Budapest Fringe Fesztivál keretében lesz. Hogy mi az a Fringe? „A Fringe egy “alternativ művészeti fesztivál, egy hatalmas lehetőség, egy óriási ki-mit-tud, ahol mindenki felléphet, ahol mindent be lehet mutatni, aminek kultúrához, művészethez, színpadhoz köze van. A Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó három napja, 2006. március 31.- április 2. tehát azon művészeké, kik nemcsak kísérletező kedvűek, de nyitottak arra, hogy egy kis áldozattal új közönséget szerezzenek maguknak. olvashatjuk a fesztivál honlapján.

A Gólem Budapesti Zsidó Színház igazán fesztiválhoz és Fringe-hez méltó előadással szerepel. Április elsején – ez nem vicc – este fél hatkor, az Örkény Színházban az Orosz Népi Posta című kamaradarabot mutatják be.

Miről szól a játék?

Zsukov, miután felesége és barátai jobblétre szenderültek, különös elfoglaltságot talál magányában: a lakást elborító postai lapokon sajátos levelezésbe kezd önmagával, barátaival, a történelem nagyjaival, mindenkivel, még a halállal is. A levelek tartalma is egyre abszurdabbá válik, az írások egytől egyig az öregember elhagyatottságát tükrözik. A dráma végére a születésnapi tortából kihulló, magától a haláltól érkező levél tesz pontot.

Kik játsszák?

Zsukov: Végh Tibor; II. Erzsébet, Anglia királynője: Rusznák Rita; Lenin, a proletariátus vezére: Hadik Miklós; Narrátor/a sötétség ügynöke: Ábel Anita; továbbá marslakók és poloskák

Kreatív Alkotók:
író: Oleg Bogajev; fordító: Teller Katalin; látvány: Szendrődi Judit; rendező: Borgula András

Cseppet sem mellékesen jegyzem meg, hogy tavaly, a Nyári Zsidó Fesztiválon, hatalmas sikerrel, óriási érdeklődés mellett játszották, ugyancsak Borgula András rendezésében, Hanoch Levin: A bennünk lévő csodálatos nő című darabját.

És ezt mondják magukról: A Gólem Budapesti Zsidó Színház meglapításával egy űrt szeretnénk betölteni. Egy űrt, amely abból a különös tényből fakad, hogy bár hazánkban él a régió legnagyobb zsidó közössége, a zsidó színháznak mind a mai napig nincs hazánkban saját fóruma. A Gólem szellemi műhellyé, kulturális központtá kíván válni, ahol a nagyközönségnek lehetősége van megismerni a hazai és külföldi zsidó művészetet és művészeket.

Szóval, tessék elmenni és megnézni!

Comments are closed.