Forrás: MNO

Három napos nemzetközi konferenciát tartanak Gabonban a madárinfluenza afrikai terjedésének megakadályozásáról. Izraelben mérgezett vízzel irtják a szárnyasokat a fertőzött kibucokban, Malajziában újabb gócot találtak, Kambodzsában többszáz kacsa pusztult el a kór miatt. A magyar szakemberek szerint sem a most hazatérő gólyák, sem a fecskék nem lehetnek madárinfluenzások.

Tanácskozás Gabonban

Hétfői kezdettel három napos konferenciát tartanak a gaboni fővárosban a madárinfluenza afrikai elterjedésének megakadályozásáról. Az ENSZ szakosított szervezeti és a helyi kormány által szervezett rendezvényen 46 ország 300 egészségügyi, állattenyésztési és pénzügyi szakértője vesz részt, köztük David Nabarro, a madárinfluenza elleni küzdelem összehangolásával megbízott ENSZ-koordinátor is.

Eddig négy afrikai országban – Nigériában, Nigerben, Kamerunban és Egyiptomban – mutatták ki a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusának jelenlétét, de szakemberek szerint hamarosan a földrész más területeire is átterjed a fertőzés. A szakemberek szerint a járvány terjedését jelenleg csak úgy lehetne megakadályozni, ha elpusztítanák a baromfiállományt, ez azonban hatalmas gazdasági károkat okozna és humanitárius katasztrófához vezetne a kontinensen.

Izrael: mérgezett víz a pulykáknak

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium megerősítette: három izraeli településen ütötte fel a fejét a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa. Eddig három dél-izraeli kibucban, Ein Haslosában, Holitban és Szdeh Moséban lokalizálták a fertőzést. Az első kettőben szinte teljesen kiirtották a pulyka- és csirkeállományt, és megkezdték a szárnyasok elpusztítását a fertőzött terület 3 kilométeres körzetében is. Szdeh Moséban és a szintén fertőzésgyanús Nahsónban a mai nap folyamán fejezik be a szárnyasok kiirtását. A minisztérium szóvivője elmondta: mintegy 400-500 ezer szárnyast pusztítanak el mérgezett víz itatásával. Az izraeli kormány több mint 3,2 millió dolláros kártérítést fizet a gazdáknak, míg a mezőgazdasági tárca 4 millió dózis madárinfluenza elleni oltást rendelt. Az Európai Unió bizottsága a múlt héten elrendelte az izraeli baromfiimport tilalmát.

Újabb góc Malajziában, madárinfluenza Kambodzsában is

Hivatalos bejelentés szerint újabb madárinfluenzás gócot fedeztek fel Malajzia északi részén: Penang államban, az ország egyik fő turisztikai látványosságának közelében hat csirke pusztult el a madárinfluenza H5N1 altípusa miatt. Ez a góc már a harmadik, amely az elmúlt hét óta kialakult az Ázsia országban egy hét alatt.

Kambodzsában is felütötte fejét a H5N1 vírus. A kambodzsai hatóságok mai bejelentése szerint közel 200 kacsa pusztult el az ország keleti részén, a Vietnámi határ közelében. Az elvégzett tesztek megerősítették a H5N1-es vírus jelenlétét.

Madárinfluenzás hattyú Kazahsztánban

Madárinfluenzától pusztult el egy hattyú Kazahsztán nyugati részén, a Kaszpi-tenger partján – közölte a kazah egészségügy-miniszter. Mint mondta, vasárnap azonosították az elpusztult hattyú tetemében a madárinfluenza-vírust. Egyelőre még folynak az elemzések annak megállapítására, hogy a vírus emberre is veszélyes altípusáról, a H5N1-ről van-e szó. A politikus aggodalmának adott hangot amiatt, hogy március közepén három ember halt meg madárinfluenzában a szintén a Kaszpi-tenger partján fekvő Azerbajdzsánban.

Nem kell félni a gólyáktól

A szakemberk szerint sem a gólyák, sem a fecskék nem hozhatnak magukkal madárinfluenzát Afrikából. A Magyarországra érkező gólyáknak nyolc és félezer kilométert kell megtenniük, átrepülve a Szaharán, a Boszporuszon, Törökország gyakran hóviharokkal tarkított hegyláncain Európáig, és ezt a távolságot egy beteg madár nem képes megtenni – hangsúlyozza közleményében a környezetvédelmi tárca, kiemelve: az érkező, úgynevezett hosszú távú vonulók nem veszélyesek. Fiókáik, fészkeik elpusztítása értelmetlen természetkárosítás lenne, különösen annak fényében, hogy például a fehér gólya egyes nyugat-európai országokból már kipusztult. Hazánkban ma még körülbelül ötezer pár fészkel, amelyek védelme nemcsak hazai, de nemzetközi felelősségünk is – teszik hozzá. Persányi Miklós szakminiszter és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán gólyafészektartó kosarat helyez ki Zalavárott, és entett gólyákat enged szabadon az MME Fenékpusztai Madármentő Állomásán.

(Info Rádió, Klubrádió, Objektív Hírügynökség, MNO)

Comments are closed.