Forrás: Magyar Rádió

Milliárdos üzletekről van szó, és arról, hogy gázügyben az oroszok nehezen kerülhetőek meg.

Putyin orosz elnök hétfőn Kínába utazik, ahol a két ország stratégiai partnerségét, mindenekelőtt az energetika, tehát az olaj- és gázszállítások bővítése terén kívánja ösztönözni. Jelenlétében írják alá a megállapodást a Kínába tartó hatalmas szibériai olajvezeték építéséről, és a kínaiak a Gazprommal is konkrét üzleti tárgyalásokat kezdenek, hiszen minél gyorsabban szeretnének annyi gázt importálni Oroszországból, amennyit csak lehet. Emellett kínaiak és oroszok közös vállalatot alapítanak az olaj-kitermelés és szállítás lebonyolítására.

Érezhetően mindkét oldal érdekelt az összefonódásban. Az orosz gázdiplomácia egyébként is erőteljesen felélénkült ezekben a napokban: vasárnap Miller, a Gazprom elnöke és Olmert izraeli miniszterelnök elvi megállapodásra jutott orosz gáz Izraelbe szállításáról, és épp most folynak a tárgyalások egy új, belgiumi gázvezeték, sőt, egy ottani közös gázcseppfolyósító üzem létesítéséről. Ez utóbbi új piacokat nyitna meg az orosz gáz számára.

Mindez nyilvánvalóvá teszi, hogy nemcsak az európai fogyasztók igyekeznek importjuknál megfelelő biztonságot teremteni, az orosz gázexportőr is szintén szeretne biztosra menni és a lehető legszélesebb felvevőpiacra támaszkodni, főként pedig a közös érdekeltséget közös vállalatok létrehozásával garantálni.

Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.