Forrás: Index

Index/MTI

Több tucatnyi palesztin fegyveres megrohamozta hétfőn a kormány gázai épületegyüttesét, majd tűzpárbajt vívtak a rendőrséggel. Egy másik csoportjuk lezárt egy főutat az övezetben, míg egy harmadik és egy negyedik osztag elfoglalta a gázai erőmű egy részét, illetve behatolt egy katonai kórházba. Az összecsapásokkal az újonnan alakult Hamasz-kormány munkáját próbálják megzavarni.

Legalább hét sebesültje van azoknak a hétfői összecsapásoknak, amelyekben palesztin fegyveresek a biztonsági erőkkel csaptak össze, jelentette a BBC. A harcok egy nappal azután törtek ki, hogy a választásokon győztes Hamasz párt megnevezte kabinetjének tagjait.

A milicisták a Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz kötődnek. Van közöttük olyan, aki nemrég kapott állást a palesztin biztonsági erőknél, a másik részük munkanélküli. Attól tartanak, hogy a Hamasz-kormány idején nem lesz munkájuk. Akiknek jelenleg van, azok sem kapják meg illetményüket az utóbbi időben.

A kormányépületeket megtámadók először vaktában lövöldöztek, majd tűzharcot vívtak palesztin rendőrökkel. A közelharcban megsebesült két rendőr és két fegyveres. A rendőrség később erősítést kapott, és elkezdte átfésülni az épületeket a fegyveresek után kutatva. Letartóztattak öt embert, akik az al-Aksza Mártírjai Brigád szélsőséges szervezethez tartoznak.

Fegyveres blokád

Ezt megelőzően 25 fegyveres behatolt a gázai hőerőműbe, tűzpárbajba keveredett az ottani biztonsági erőkkel, majd rövid időre elfoglalta az erőmű egy részét. Az erőmű szolgáltatja a Gázai övezet villamosáram-szükségletének nagy részét. Az üzemben szolgálatot teljesítő biztonsági erők tagjai közül kettő megsebesült a tűzharcban, közölték kórházi források.

Szintén több tucatnyi fegyveres blokád alá vonta azt a főutat, amely a legjelentősebb izraeli átkelőhelyhez, az erezihez vezet. Abbasz elnöknek éppen hétfő délelőtt kellett ezen az úton utaznia a ciszjordániai Rámallahba, azonban tűzpárbaj tört ki a fegyveresek és rendőrök között. Az incidensben két fegyveres és egy rendőr sebesült meg.

Fegyveresek egy csoportja rövid időre elfoglalta a Han-Junisz melletti katonai kórházat, de senki nem sérült meg.

Megnyílnak az átkelők

Eközben a hétfő reggel kezdődött tárgyalások eredményeként Izrael beleegyezett, hogy átmenetileg megnyissák Karni és Kerem Salom átkelőit. Ezeken keresztül folyik az Egyiptom és Gáza, valamint az Izrael és Gáza közti forgalom. Az engedmény oka, hogy megakadályozzanak egy komolyabb krízist, és a palesztinokat ételhez jutassák.

Comments are closed.