Forrás: MNO

Az EU hétfőn átnyújtotta az ENSZ-nek azt a 78 millió dollárt, amelyet a gázai és ciszjordániai nyomorgó palesztinoknak szánt gyorssegély része. Brüsszel azonban figyelmeztet, a megalakuló Hamasz kormánytól függ, hogy folytatódik az EU által elfogadott, palesztinoknak szánt éves 609 millió dolláros segély folyósítása.

Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosaünnepélyes keretek közt átnyújtotta az EU 78 milló dolláros gyorssegélyről szóló csekkét Karen Abu Zayednek, a ciszjordániai és gázai palesztinok szociális egészségügyi és oktatási támogatásával megbízott ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatalának helyettes vezetőjének.

A segély azért olyan sürgős, mert a Palesztin Hatóság a gazdasági összeomlás szélére került, miután Izrael 50 millió dollárral visszavett a palesztinoknak folyósított adó járulékalapból.

Abu Zayed figyelmeztetett a palesztin területek kritikus ellátási problémákkal küzdenek. Az EU gyorssegély – amelyet elsősorban az állami alkalmazottak kifizetésére szánnak – két hónapra jelent könnyítést a Palesztin Hatóságra nehezedő pénzügyi problémákra.

Egyes EU tisztviselők szerint azonban egy iszlamista Hamasz kormány nagyban veszélyezteti az EU által elfogadott palesztinoknak szánt éves 609 millió dolláros segély folyósítását.

Mint ismert tegnap adta át a Hamasz az új palesztin kormány névsorát Mahmud Abbasznak, aki elemzők szerint valószínűleg esélyt ad a palesztin radikálisokból felálló testületnek a bizonyításra.

Ursula Plassnik, az EU soros elnökségét adó Ausztria külügyminisztere szerint „válasz út elé érkezett a Hamasz” és 4 millió ciszjordániai és gázai palesztin jóléte függ attól, hogy melyik választja.

Jack Straw, brit külügyminiszter a palesztin radikális szervezet januári győzelme után kijelentette, hogy „mi nem akarjuk büntetni a palesztinokat azért ahogy szavaztak”, de hangsúlyozni kell a Hamasz felé, hogy a demokratikus kormányzás felelősséggel jár, s ebbe az erőszak nem tartozik bele.

Ettől eltérő véleményen volt Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa aki kikötötte, hogy a európai segélyek folyósítása „a felálló Hamasz kormány kötelezettségvállalásaitól és cselekedeteitől függ”, illetve attól, „hogyan viszonyul az erőszak kérdéséhez, Izrael elismeréséhez, s a korábbi palesztin-izraeli megállapodásokhoz.”

(The Jerusalem Post)

Comments are closed.