Forrás: Origo

George Bush amerikai elnök hétfőn arra figyelmeztette Iránt, hogy az Egyesült Államok szükség esetén katonai erővel is kész megvédeni Izraelt.

Bush elnök az ohiói Cleveland városában elmondott beszédében úgy ítélte meg, hogy komolyan kell venni az Izrael létezési jogát megkérdőjelező Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő fenyegető kijelentéseit. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya diplomáciai úton szeretné megoldani az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát.

George Bush az Irak elleni támadás harmadik évfordulóján felrótta a sajtónak, hogy figyelmen kívül hagyja a jó híreket, mivel azok nem olyan látványosak, mint a robbantásos merényletek következményeiről készült felvételek.

Az elnök szerint az északnyugati Tell-Áfár városának a példája is iraki stratégiájának a helyességét igazolja. A 200 ezer lakosú városa 2004-ben az al-Kaida terrorhálózat markának fojtogató szorításában szenvedett. Az első tisztogató művelet után a terroristák még visszaszivárogtak, és mecsetekbe, iskolákba, kórházakba fészkelték be magukat. A tavaly tavaszi második támadó művelet azonban sikerrel járt, Tell-Áfár felszabadult, és ma béke honol a városban.

„Bárcsak arról számolhatnék be, hogy másutt is olyan a légkör, mint Tell-Áfárban. Sajnos ez nem így van” – mondta az elnök. Leszögezte, hogy most szó sem lehet a kivonulásról. A terrorizmus vereséget fog szenvedni, akárcsak korábban a fasizmus Németországban és a kommunizmus Kelet-Európában.

(MTI)

Comments are closed.