Forrás: Magyar Rádió

Várhatóan szélsőséges politikus lesz a palesztin kormány külügyminisztere. A választásokon győztes Hamász vezetőivel vasárnap tanácskozik Abbasz elnök.

A Hamász befejezte kormánya felállítását, két héttel a határidő lejárta előtt, de a kabinetet el kell fogadnia Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és a parlamentnek is. Abbász elnök szombatról vasárnapra halasztotta találkozóját a Hamász vezetésével, de egyik bizalmasa azt nyilatkozta, hogy jóvá fogja hagyni a kormány névsorát, mivel esélyt akar adni nekik, de figyelmezteti őket, hogy radikális álláspontjuk bajba sodorhatja az új vezetést.

A legfrissebben kiszivárgott értesülések szerint Mahmúd Zahar, egy szélsőséges politikus számíthat a külügyi tárcára, Szaid Sziam, egy népszerű jogász lesz a belügyminiszter, és ha a Népi Front Palesztina Felszabadításáért csatlakozik a Hamász-kormányhoz, akkor megkapja a pénzügyi tárcát, ha viszont egyedül kormányoz a Hamász, akkor Abdel Razek, egy nabluszi professzor lesz a miniszter, miután néhány napja kiszabadult egy izraeli börtönből.

Közben Izrael meghosszabbította a „67-ben elfoglalt területek zárlatát. A jelenlegi álláspont szerint legalább is az izraeli választásokig, vagyis március 28-áig le lesz zárva az átjárás Ciszjordánia és Gáza, valamint Izrael között.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.