Forrás: MNO

Az orosz gázmonopólium, a Gazprom megcélozta magának az izraeli piacot.

Legalábbis Miller, a cég elnöke vasárnap Izraelbe utazott, hogy a gázszállítások lehetőségéről tárgyaljon Olmert ügyvezető miniszterelnökkel. Az utazás tényén kívül egyelőre hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra részleteket, de azt tudni lehet, hogy Izrael a közeljövőben rászorul az orosz gázra, amelyet persze el is kell oda juttatni.

A legvalószínűbb megoldás, hogy meghosszabbítják Izrael felé azt a gázvezetéket, amely a Fekete-tenger alatt vezet Törökországba, és amelynek egy másik leágazásán keresztül jöhetne egyébként Magyarországra is – Ukrajnát megkerülve – a földgáz. Az izraeli tranzit lehetőségéről a múlt hónapban már tárgyalások folytak a török kormányzattal. Ugyanakkor a szakértők a lényegesen drágább folyékony gáz szállítását sem tartják kizártnak.

A részleteket egyébként az orosz publikum vasárnap este alighanem a másik oldaltól fogja megtudni, helyi idő szerint 8 óra után az orosz származású és oroszul folyékonyan beszélő izraeli miniszterelnök az Echo Moszkvi rádió élő adásának vendége lesz.

(radio.hu)

Comments are closed.