Forrás: Origo

A madárinfluenza első egyiptomi halálos áldozata egy 35 éves nő, aki baromfikat tartott az otthonában. A hatóságok szombaton erősítették meg, hogy az asszony halálát a H5N1 vírus okozta. A járvány az elmúlt napokban Dániában újabb szárnyasokat pusztított el.

Egyiptom szombaton megerősítette, hogy bekövetkezett az első madárinfluenza okozta haláleset az országban – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztségviselője.

Az egyiptomi rendőrség jelentése szerint a betegség tüneteit mutató, 35 éves nőt két hete vitték kórházba a Kairótól északra fekvő Kaljúb városában, majd egy kairói kórházba került, és ott halt meg péntek éjjel. A nő otthon baromfit tartott, és állatai közül több elpusztult – idézte a hivatalos hírügynökség Hatem Musztafa el-Gabali egészségügyi minisztert. A nő otthonát lezárták.

Az egyiptomi hatóságok korábban már beszámoltak a nagy kórokozóképességű H5N1 vírus megjelenéséről baromfiállományokban. A szomszédos Izraelben, ahol pénteken négy ember került kórházba madárinfluenza gyanújával, a hatóságok azt közölték, hogy egyik beteg szervezetében sem találták meg a vírus emberre veszélyes H5N1 altípusát.

Dániában is terjed a madárinfluenza

Kilenc vadkacsában is kimutatták a madárinfluenza H5 vírusát Dániában, ahol a héten fedezték fel a kórokozót egy egerészölyvben – jelentették be szombaton a helyi hatóságok.

A kilenc fekete récét a dán állatorvosi és élelmiszerkutatási intézetben vizsgálták meg, s megállapították az erősen fertőző H5 vírus jelenlétét – közölte az intézet illetékese. A vadmadarakat az ország déli részén fekvő Aero szigeten, Aeroskobing városában találták. A térségben védő- és megfigyelő zónát állítottak fel.

A dán intézet csütörtökön közleményben jelentette be, hogy az egerészölyvön befejeződtek a vírusvizsgálatok, és a ragadozó madárban a madárinfluenza H5N1 variánsát azonosították.

Az elhullott egerészölyvet vasárnap Dánia déli részén találták meg, Svinoe település strandján. A vadmadárból vett szövetmintákat ellenőrző vizsgálatra küldték az Európai Unió referencialaboratóriumába, az angliai Weybridge-be, ahonnan két héten belül várják a hiteles eredményeket.

(MTI)

Comments are closed.