Forrás: Index

MTI

Már hivatalos, hogy a H5N1 vírus okozta egy 35 éves egyiptomi nő halálát. Dániában egerészölyvben és kacsákban is kimutatták a madárinfluenzát.

Egyiptom megerősítette szombaton, hogy a madárinfluenza vírusától első ízben halt meg ember az országban – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tisztségviselője.

Két hete korházban

Az egyiptomi rendőrség jelentése szerint a betegség tüneteit viselő, 35 éves nőt két hete vitték kórházba a Kairótól északra fekvő Kaljúb városában, majd egy kairói kórházba került, és ott halt meg péntek éjjel. A nő otthon baromfit tartott, és állatai közül több elpusztult – idézte a hivatalos hírügynökség Hatem Musztafa el-Gabali egészségügyi minisztert. A nő otthonát lezárták.

Az egyiptomi hatóságok korábban már beszámoltak a nagy kórokozóképességű H5N1 vírus megjelenéséről baromfiállományokban.

A szomszédos Izraelben, ahol pénteken négy ember került kórházba madárinfluenza gyanújával, a hatóságok azt közölték, hogy egyik beteg szervezetében sem találták meg a vírus emberre veszélyes H5N1 altípusát.

Vadkacsákban

Közben kilenc vadkacsában is kimutatták a madárinfluenza H5 vírusát Dániában, ahol a héten fedezték fel a kórokozót egy egerészölyvben – jelentették be szombaton a helyi hatóságok.

A kilenc fekete récét a dán állatorvosi és élelmiszerkutatási intézetben vizsgálták meg, s megállapították az erősen fertőző H5 vírus jelenlétét – közölte az intézet illetékese. A vadmadarakat az ország déli részén fekvő Aero szigeten, Aeroskobing városában találták. A térségben védő- és megfigyelő zónát állítottak fel.

Erősen fertőzött

A dán intézet csütörtökön közleményben jelentette be, hogy egy egerészölyvön befejeződtek a vírusvizsgálatok, és a ragadozó madárban a madárinfluenza erősen fertőző H5N1 vírusát azonosították.

Az elhullott egerészölyvet vasárnap Dánia déli részén találták meg, Svinoe település strandján. A vadmadárból vett szövetmintákat ellenőrző vizsgálatra elküldték az Európai Unió referencialaboratóriumába, az angliai Weybridge-be, ahonnan két héten belül várják a hiteles eredményeket.

Comments are closed.