Forrás: HVG

A Hamász bejelentette szombaton, hogy megalakította az új palesztin kormányt, amelyben nem vesz részt egyetlen más palesztin csoport sem.

A szélsőséges iszlám mozgalom illetékesei bejelentették, hogy Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök vasárnap terjeszti a kormánylistát Mahmúd Abbász elnök elé. A miniszterek nevét hivatalosan csak a találkozó után hozzák nyilvánosságra.

A január 25-i parlamenti választásokon győztes radikális palesztin szervezet megtartja magának a kulcsfontosságú tárcákat, köztük a külügy-és a belügyminisztériumot, és szakembereket állít az alacsonyabb rangú tisztségekre.

Abbász várhatóan jóváhagyja a kabinet összetételét annak ellenére, hogy korábban arra figyelmeztette a Hamászt, palesztin érdekeket sérthet, ha nem követ mérsékeltebb irányvonalat – közölte szombaton a palesztin elnök szóvivője.

A három nagy parlamenti tömörülés – a Fatah, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina csoportja – csütörtökön és pénteken tudatta, hogy nem csatlakozik a Hamász által megalakítandó kormányhoz.

Abu Zuhri, a Hamász szóvivője sajnálatának adott hangot a döntés miatt, mert – mint hangoztatta – a palesztin népnek minden fél összefogására lenne szüksége. A szóvivő jelezte, hogy miután nem alakul koalíciós kormány, a Hamász más területeken, például a parlamentben törekszik majd együttműködésre a többi palesztin erővel.

Hamász-források szerint a külügyminiszter Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője lesz, akit Izrael hajdan megpróbált megölni. A Hamász egy másik vezető személyiségét, Szaíd Szajjámot a három biztonsági szolgálatot felügyelő belügyminiszterré nevezik ki. Pénzügyminiszterré az 50 éves Omar Abdel-Razik egyetemi tanárt jelölik.

MTI

Comments are closed.