Forrás: Origo

Kifizetetlen számla miatt tartott benn egy csecsemőt egy izraeli kórház. A jeruzsálemi egészségügyi intézmény ugyanis attól tartott, hogy az izraeli társadalombiztosítás nem fizeti ki annak az izraeli arab nőnek a kezelési költségeit, aki hármas ikreket szült egy ciszjordániai palesztintől.

Büntetőeljárás várhat arra az izraeli kórházra, amely zálogként benn tartott egy újszülött csecsemőt, mivel szülei nem tudták kifizetni a kezelési költségeket. Az ügyben a múlt héten lépett közbe az izraeli igazságügy-minisztérium, hogy elérje a gyerek visszajuttatását az anyjához – egy palesztin férfihoz nőül ment izraeli arab nőhöz.

A jeruzsálemi al-Mukaddasz kórház azt állítja, nem egyértelmű, hogy az izraeli állami betegbiztosító megtéríti a 10 ezer sékelre (közel félmillió forint) rúgó kezelési költségeket, mivel az apa egy ciszjordániai palesztin. Az anya két hónapja adott életet hármas ikreknek, ám koraszülés volt, és a kicsik kezelésre szorultak. A kórház végül a költségek megtérítését kérte az anyától, aki azonban nem tudott fizetni, ezért egyik gyerekét – zálogként – benn tartották.

A szülők március elején fordultak az igazságügy-minisztériumhoz. A tárca megalapozottnak találta a panaszt. Eyal Globus, a minisztérium jogsegélyszolgálatának vezetője szerint ráadásul kiderült, a kórház már többször tartott túszként csecsemőket, elmaradt fizetések fejében. A minisztérium végül elrendelte, hogy adják vissza az asszonynak gyermekét, és közölte, garantálják, hogy a tb megtéríti a költségeket. A tárca emellett vizsgálja, hogy indítsanak-e büntetőeljárást az ügyben.

A nő családja közölte a Hárec című izraeli lappal, hogy szülés előtt két másik izraeli kórház sem volt hajlandó fogadni az anyát, mivel nem tudott lerakni 15 millió forintnyi sékelt biztosítékként.

[origo]

Comments are closed.