Forrás: Híradó

Két parlamenti tömb, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina csoportja nem csatlakozik a Hamász által megalakítandó kormányhoz

Szombatra véglegesíti kormánylistáját a Hamász, és még aznap Mahmúd Abbász elnök elé terjeszti azt – közölte a január 25-i választásokon győztes radikális palesztin szervezet szóvivője.

Fatah-illetékesek szerint Mahmúd Abbász pártjának, a Fatahnak a központi bizottsága előző éjjel döntött úgy, hogy nem vesz részt az új kormányban, bár az erről szóló hivatalos bejelentés még nem hangzott el.

Abu Zuhri, a Hamász szóvivője sajnálatának adott hangot a döntés miatt, mert szerinte a palesztin népnek minden fél összefogására lenne szüksége. A szóvivő elmondta: miután nem alakul koalíciós kormány, a Hamász más területeken, például a parlamentben törekszik majd együttműködésre a többi palesztin erővel.

Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök is azt mondta pénteken, hogy a Fatah döntése ellentétes azzal, amit a Hamász várt, de a párbeszédet folytatják.

Hamász-források szerint a külügyminiszter Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője lesz, akit Izrael hajdan megpróbált megölni. A Hamász egy másik vezető személyiségét, Szaíd Szajjámot a három biztonsági szolgálatot felügyelő belügyminiszterré nevezik ki – tették hozzá.

„A kormányzati szerep nem téríti el a Hamászt attól a mindennél fontosabb céljától, hogy hosszabb távon megvívja harcát Izraellel” – jelentette ki Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője Damaszkuszban egy elhunyt palesztin politikus temetésén.

A száműzetésben élő politikus szerint a kormányzati hatalom nem cél, hanem csak a cél elérésének eszköze a Hamász számára. Mesaal szerint a Hamász szükség esetén nem habozna sutba dobni a hatalmat sem, ha az gátolná a számára fontos célok elérésében.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.