Forrás: HVG

Szombatra véglegesíti kormánylistáját a Hamász, s még aznap Mahmúd Abbász elnök elé terjeszti azt – közölte a január 25-i választásokon győztes radikális palesztin szervezet szóvivője.

Két parlamenti tömb – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina csoportja – tudatta csütörtökön, hogy nem csatlakozik a Hamász által megalakítandó kormányhoz. Fatah-illetékesek pénteki közlése szerint Mahmúd Abbász pártjának, a Fatahnak a központi bizottsága előző éjjel döntött úgy, hogy nem vesz részt az új kormányban, bár az erről szóló hivatalos bejelentés még nem hangzott el.

Abu Zuhri, a Hamász szóvivője sajnálatának adott hangot a döntés miatt, mert – mint hangoztatta – a palesztin népnek minden fél összefogására lenne szüksége. A szóvivő jelezte, hogy miután nem alakul koalíciós kormány, a Hamász más területeken, például a parlamentben törekszik majd együttműködésre a többi palesztin erővel. Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök is azt mondta pénteken, hogy a Fatah döntése ellentétes azzal, amit a Hamász várt, de a párbeszédet folytatják.

Hamász-források szerint a külügyminiszter Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője lesz, akit Izrael hajdan megpróbált megölni. A Hamász egy másik vezető személyiségét, Szaíd Szajjámot a három biztonsági szolgálatot felügyelő belügyminiszterré nevezik ki.

„A kormányzati szerep nem téríti el a Hamászt attól a mindennél fontosabb céljától, hogy hosszabb távon megvívja harcát Izraellel” – jelentette ki Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője csütörtökön Damaszkuszban egy elhunyt palesztin politikus temetésén. A száműzetésben élő politikus szerint a kormányzati hatalom nem cél, hanem csak a cél elérésének eszköze a Hamász számára. Mesaal szerint a Hamász szükség esetén nem habozna sutba dobni a hatalmat sem, ha az gátolná a számára fontos célok elérésében.

MTI

Comments are closed.