Forrás: Magyar Rádió

Menyasszonytánc című darabjával elnyerte a zsidó kultúra támogatására létrehozott európai szövetség, az EAJC egyik díját Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője.

Londonban és Párizsban egyidejűleg jelentették be, hogy a szervezet 11 országban 20 díjat ad át ottani művészeknek olyan alkotások és tevékenységek támogatására, amelyek a zsidó kultúrát ápolják az előadó művészet, a színház, a koreográfia, a zeneszerzés és a képzőművészet területén. Az EAJC díjai a művészeti alkotást szolgáló, 3 ezer eurótól (mintegy 780 ezer forint) 10 ezer euróig terjedő összegű támogatások.

Az Ungváron végzett Jávori Ferenc művész 1990-ben alapította a Budapest Klezmer Band együttest, amely azóta számos hangversenyt adott Európa-szerte és Észak-Amerikában. 2000-ben zenekarával elnyerte az MTA Kodály Zoltán díját, 2003-ban pedig az Artisjus díjat.

A Menyasszonytánc hatszemélyes klezmer zenekarra komponált musical, amely egy kis erdélyi faluban zajló esküvőről szól. A premiert éppen csütörtökön tartották a Budapesti Operettszínházban.

MR

Comments are closed.