Forrás: Híradó

A hatóságok elrendelték három gazdaság több tízezres pulykaállományának megsemmisítését

A vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusú vírusától pusztultak el pulykák Izrael déli részén. Egy embert kórházba vittek a madárvész gyanújával. A hatóságok elrendelték három gazdaság több tízezres pulykaállományának megsemmisítését.

Több mint tízezer háziszárnyas pusztult el rövid időn belül az ország két gazdaságában. Az izraeli állategészségügyi hatóságok elrendelték a körzet lezárását, és értesítették a közeli Gázai övezet palesztin hatóságait is. Később felmerült a gyanú, hogy a vírus megfertőzte egy Jeruzsálemtől 25 kilométernyire fekvő kibuc baromfiállományát is.

Az izraeli kórházak óvatosságból előkészületeket tesznek emberi madárinfluenzás esetek kezelésére. Máris megfigyelés alatt tartanak egy 38 éves férfit az észak-izraeli Haifa egyik kórházának elkülönítőjében. Eddig azonban egyetlen olyan eset sem vált ismertté az országban, amelyben ember fertőződött volna meg a vírussal.

A madárinfluenza vírusa nem terjed emberről emberre. Ember csak fertőzött madarakkal való közvetlen érintkezés során kaphatja meg ezt a betegséget. Eddig mintegy százan haltak meg madárinfluenzában, többségük Délkelet-Ázsiában.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.