Forrás: Index

Index

Az izraeli hadsereg kedden reggel bekerítette azt a jerikói börtönt, amelyben több palesztin terrorista mellett Ahmed Szadatot is őrzik.

Kedden reggel az izraeli hadsereg egy különleges egysége bekerítette azt a jerikói börtönt, ahol több palesztin terroristát tartanak fogva nemzetközi felügyelet alatt, jelentette a Haarec. A terroristák közt van Ahmed Szadat, akit a 2001-ben meggyilkolt Rehavam Zeevi izraeli idegenforgalmi miniszter haláláért ítélték el. Ott tartják fogva továbbá Fuad Sobakit, aki évekkel ezelőtt illegálisan csempészet fegyvereket palesztin területekre.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz múlt héten bejelentette, hogy felkészültek a foglyok szabadon bocsátására. Tavaly Abbasz hasonló bejelentést tett, akkor azonban nem váltotta be az izraelieknek szóló fenyegetést.

Az amerikai és brit őrök kedden, az izraeli csapatok érkezése előtt elhagyták a börtönt. Izraeli katonai források közölték, hogy a támadás oka az volt, hogy a vezető terroristákat a saját börtöneikbe szállíthassák át.

„Szadat biztonságáért a britek és az amerikaiak felelnek. Csapataik visszavonása a Palesztin Hatósággal kötött megállapodás erőszakos felrúgása” – nyilatkozta Ahmed Abdel Rahman, Abbasz közvetlen tanácsadója.

Jack Straw brit külügyminiszter álláspontját közleményben ismertette. „A Palesztin Hatóság folyamatosan megszegte a Szadat fogvatartásával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, ezért felfüggesztettük közreműködésünket a misszióban” – áll a közleményben.

Szemtanúk lövésekről számoltak be a börtön falai közül, míg az Izrael Rádió robbantásokról tudósított. A katonák hangosbeszélőn keresztül próbálták rábírni Szadatot és társait, hogy azonnal adják fel magukat.

Comments are closed.