Forrás: Híradó

Magyarországon az elmúlt évben egy jelentés szerint előfordultak rendőri túlkapások a gyanúsítottak ellen, antiszemita incidensek

Magyarországon általában tiszteletben tartják az állampolgárok emberi jogait, néhány területen azonban akadtak gondok – derült ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának a 2005-ös év emberi jogi helyzetét taglaló jelentéséből.

A dokumentum szerint tavaly Magyarországon előfordultak rendőri túlkapások a gyanúsítottak – különösen a romák ellen, antiszemita incidensek, nők és gyerekek elleni erőszak, emberkereskedelem, valamint a romák elleni társadalmi megkülönböztetés.

Egy kilakoltatott asszony miatt elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a ferencvárosi önkormányzatot – adta hírül a Roma Sajtóközpont. A Roma Polgárjogi Alapítvány tavaly májusban fordult a hatósághoz a gyermekeit egyedül nevelő, kilencedik hónapban lévő terhes asszony ügyében, akit lakbérhátraléka miatt lakoltatott ki az önkormányzat.

Mint ismeretes jelen ciklusban az Országgyűlés már nem tárgyalja a kisebbségek kedvezményes mandátumáról szóló törvényjavaslatot, hiába fordult az Országos Cigány Önkormányzat vezetése az ügyben Sólyom László köztársasági elnökhöz, Szili Katalin házelnökhöz, a négy parlamenti párt vezetőjéhez, és a négy roma származású képviselőhöz. A törvényjavaslatot egyébként a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt is támogatta, mégsem túzte napirendjére az Országgyűlés.

Rácz Aladár úgy játszott cimbalmon Bachot vagy preklasszikus műveket, ahogy senki más. Zenéjének zseniális volt minden pillanata. Nem kell vele egyetérteni. Csak engedni hogy a hangok életre keljenek hangszerén. Saját története szerint, amikor komoly gondjai voltak a különféle díszítésekkel, álmában a szerzőktől kért tanácsot. És azok megnyugtatták: ahogy a torbágyi úti cimbalmos játssza darabjaikat az úgy jó. A Magyar Örökség és Kossuth díjjal is elismert roma művész 120 évvel ezelőtt született Jászapátiban.

Most pedig néhány kulturális rendezvényre hívjuk fel figyelmüket!Jótékonysági emlékműsor keretében emlékeznek a marosvásárhelyi roma-magyar összefogásra március 18-án este a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban. A programban filmvetítés valamint zenei és irodalmi előadások szerepelnek. A továbbiakban néhány budapesti zenei eseményt ajánlunk!

Műsorunk végén részletet láthatnak a Nomád Szenvedély című táncdrámából, amelyet a közismert Kigyóballada nyomán állítottak színpadra. Az előadásról készült televíziós változatot március 16-án, az m1-en láthatják 13. órai kezdettel az Együtt című műsorban.

Műsorvezető: Horváth Éva

Roma magazin

Comments are closed.