Forrás: Híradó

A 20-as toplistában szereplő olvasmányok ötven százaléka az iskolában tanított kötelezők közül kerül ki

A középiskolai pedagógusok túlnyomó többsége a leggyakrabban szakirodalmat olvas, míg szépirodalmat csupán 49 százalékuk, szórakoztató könyvet pedig egyharmaduk vesz a kezébe – áll a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legfrissebb felmérésében.

A kedvenc olvasmányok toplistájából az derül ki, hogy a pedagógusok abszolút kedvence az Egri csillagok (5,1 százalék), ezt Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve követi (3,1 százalék). Ezeket a könyveket Szabó Magda Abigél (2,8 százalék), Jókai Mór Aranyember (2,5 százalék) és Kertész Imre Sorstalanság (1,7 százalék) című műve követi a sorban. A magyar könyvek listáján nagy számban fordulnak elő kötelező olvasmányok, a 20-as toplistában szereplő olvasmányok ötven százaléka az iskolában tanított kötelezők közül kerül ki. A külföldi szerzők írásai közül a legtöbben a Gabriel Garcia Marquez Száz év magányát, Mihail Bulgakov Mester és Margaritáját és George Orwell 1984 című könyvét említették.

Jobban kedvelik a kiállításokat, mint a mozit

A felmérés szerint az olvasás mellett a tanárok más kulturális tevékenységgel is szívesen töltik szabad idejüket. Az igazgatók 69 százaléka a kérdés feltevéséhez képest egy hónapnál nem régebben járt kiállításon. A felmérés szerint a kiállítás nagyobb népszerűségnek örvend a pedagógusok körében, mint a diákok kedvelt szórakozása, a mozi.

A válaszadók 25 százaléka több mint egy éve, 15 százaléka több mint fél éve nem volt moziban. Színházba is az igazgatók járnak a leggyakrabban, egyharmaduk a kérdés feltevéséhez képest egy hónapon belül látott színházi előadást, és csupán 8 százalékuk nyilatkozta, hogy több mint egy éve nem volt színházban. Legkevésbé az opera vonzza a tanárokat. Meglepően nagy, 25 százalék köztük azoknak az aránya, akik még soha nem voltak operában.

A FISZ harmadik országos középiskolai kutatásában, amelyet a 2005-ös év végén az intézményvezetők körében végzett, 317 középiskola 2286 pedagógusa vett részt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.