Forrás: Híradó

Egy nemzetközi kutatócsapat egyre közelebb jutott ahhoz, hogy DNS-vizsgálattal megállapítsa, hol született és hol nyugszik Kolumbusz Kristóf

Közel ötszáz évvel Kolumbusz halála után, egy csapat genetikus DNS-minták segítségével próbálja meghatározni a tudományt régóta izgató két kérdést: Hol is született a nagy felfedező? és Merre találhatóak csontjai?

Kolumbusz születési helyéről és végső nyughelyéről már közel egy évszázada zajlik a vita, a történészek ugyanis megkérdőjelezik azon hagyományos elméletet, mely szerint a felfedező olasz volt. Egyes állítások szerint Kolumbusz spanyol zsidó, görög, baszk, vagy portugál volt.

Még csontjainak végső nyughelyét is vita övezi. A Dominikai Köztársaság és Spanyolország mindketten váltig állítják, hogy Kolumbusz náluk van eltemetve. A felfedező 1506 májusában hunyt el. A spanyol vezetéssel összehívott kutatócsapatban olasz, amerikai és német genetikusok vesznek részt, akik a Kolumbusz testvérének és fiának maradványaiból kivont DNS-mintát hasonlították össze a Sevillában őrzött, Kolumbusznak titulált maradványokkal.

Bár a hivatalos bejelentés későbbre várható, az olasz kutatók szerint majdnem biztos, hogy az eddig begyűjtött bizonyítékok alapján Kolumbusz feltételezett maradványai Sevillában valószínűleg autentikusak. Olga Rickards kutató elmondása szerint már molekuláris szinten is elkezdték az elemzéseket, és egyelőre olyan részeredményeket kaptak, melyek szerint a Sevillában őrzött maradványok, tényleg a felfedezőéi.

Amennyiben megerősítést nyer, akkor egy 1877-ben kezdődött vita végére tehetnek pontot a kutatók, amikor is dominikai munkások a Santo Domingo katedrális oltára mögött találták meg azon ólomládikát, mely egy egész csontkollekciónak adott otthont, és melyről az ország azt állította, azok Kolumbusz csontjai.

Kolumbusz korai életéről igen keveset tudunk. Szülőhelyéről különböző elméletek láttak napvilágot, a DNS-kutatók reményei szerint most egyszer és mindenkorra kideríthetik, hogy mi is az igazság. A DNS-vizsgálat fényt vethet az akár 200 éves vitákra is. A laborelemzések során ki lehet deríteni az eddig ismeretlennek titulált maradványok eredetét, vagy éppen meghatározni az egyes történelmi figurák közötti kapcsolatot.

A kutatók abban reménykednek, hogy májusra kezükben lesz az eredmény. Ekkor ünneplik Kolumbusz Kristóf halálának 500. évfordulóját.

További hírek a tudomány világából!Veszélyes lehet vezetés közben az „agyvakság”Meghalt Kanada magányos orkájaMennek össze a himalájai gleccserek225 éve fedezték fel az UránusztMár a Mars körül kering az MROFelmérhetetlen károkat okoznak az agancsgyűjtőkÓriási homokvihar Kínában

hirado.hu/MSNBC

Comments are closed.