Forrás: kultura.hu

2006. március 13.

Három héten keresztül hatvan programmal várja az érdeklődőket március 15 és április 3. között a Tavaszi Fesztivál Egerben.

Idén is igyekeztünk eleget tenni mind a nézői elvárásoknak, mind a művészeti ambícióknak, és természetesen a Budapesti Fesztivál Központ elvárásainak ‘mondta Protovinné Zsilinszky Erzsébet, a város Idegenforgalmi és kulturális Irodájának vezetője. Eger 2000-ben vívta ki a rendezés jogát, ekkor lett fesztiválváros. Már az indulásnál meg tudtuk mutatni, hogy rendelkezünk azzal a művészeti bázissal, amivel fenntarthatjuk ezt a programot. Bizonyíték erre az idei év is, hiszen az egri együttesek jelentős kezdeményezéssel gazdagítják a fesztivált.

A nyitó programot az Egri Szimfonikus Zenekar adja. A Bartók és a Mozart év jegyében készülnek erre a koncertre, olyan műveket válogatva, amelyekkel méltó emléket állítanak a két zeneszerzőnek. Az Egri Fesztivál Balett Barta Dóra Harangozó-díjas táncművész koreográfiájával új megfogalmazásban mutatja be a Hattyúk tavát, látványos díszlettel, különleges jelmezekkel. Ki kell még emelnem az Agria Táncsport Egyesületet, amely 20 ország részvételével rendezi meg a Nemzetközi Latin-Amerikai és Standard Táncok pontszerző versenyét. Emellett olyan nemzetközi rendezvényeket vállalt fel a város, mint a Kortárs Bábművészeti Fesztivál, melyen elsősorban a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal bábművészek találkoznak és mutatkoznak be. A Gárdonyi Géza Színház III. Monodráma Fesztiválon pedig az uniós tagországok társulatai mellett vendégül látjuk a Romániai Zsidó Színház előadását is. A nagy programok között a műfaj legjobbjai állnak színpadra a Jazz ünnepen. A Kepes Év szellemiségében pedig tavaszköszöntő Fényünnepet tartunk, melyet utcai lézerszínházi bemutatók színesítenek. A Tavaszi Fesztivál Eger egyik kiemelt rendezvénysorozata, ezért a szervezésre 8,5 millió forintot fordít az önkormányzat. Ehhez az egyes programgazdák pályázati forrást és a helyi vállalkozók támogatását használták fel. A jegyek mellett idén először adunk ki kedvezményes bérletet, a színház Szervező irodájában (Széchenyi u. 5.) kaphatók. pcs

Comments are closed.