Forrás: MNO

Az izraeli kormány nem akarja, hogy a világ figyelme Iránról az izraeli atomfegyver kérdésére forduljon. Ezért a brit külügyminiszter kijelentéséből, amely az izraeli nukleáris fegyver problémájára mutat rá, nem szándékozik diplomáciai ügyet csinálni – tájékoztat címlapon az egyik izraeli napilap.

A Jerusalem Post vezető hírként közölte hétfő reggel, hogy Izrael nem kíván diplomáciai kérdést csinálni a brit külügyminiszter azon kijelentéséből, amely szerint az Irán jelentette „nukleáris fenyegetés” megszűnte után Izrael fog terítékre kerülni.

Jack Straw kijelentése napokkal ezelőtt hangzott el egy brit televízió műsorban, de az izraeli politikai vezetés eddig tudatosan nem reagált, s ma is csak egy meg nem nevezett kormányzati tisztviselő tájékoztatását közölte a lap. Eszerint, „Nincs itt az idő, hogy erről a kérdésről beszéljünk. A távoli jövőben talán, miután biztosítottuk a békét a régió valamennyi országával”.

Straw csütörtökön egy televíziós interjú során elhangzott – a zsidó államra utaló – azon kérdésre, mely szerint Irán kapcsán „kettős mércét” alkalmazna a brit külügyminiszter kijelentette: „Atomfegyverektől mentes Közel-Keletet akarok. Őfelsége kormánya azon van, hogy ez a politika célt érjen. Az elmúlt négy évben sikerült biztosítanunk a Közel-keleten, hogy a négy nukleáris fenyegetést jelentő ország közül kettő, Líbia és Irak, letérjen erről az útról.” Hozzátette: „Amennyiben valóban atommentesíteni akarjuk a térséget, az Irán, többek között Izraelre, jelentette fenyegetés megoldása után elkezdhetünk az izraeli atomfegyver kérdésével is foglalkozni.” – hangsúlyozta Jack Straw.

Érdekesség, hogy a Straw interjút ugyanazon az estén sugározták, mikor BBC esti hírműsorában arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság az 1960-as években jelentős mennyiségű plutóniummal látta el a zsidó államot. A riport azt is állította, hogy Harold Macmillan kormánya alatt 1957 és 1963 között Nagy- Britannia urán 235-tel és nehézvízzel látta el Izraelt amely lehetővé tette a zsidó állam számára, hogy megkezdhesse saját nukleáris fegyver kifejlesztését.

(The Jerusalem Post)

Comments are closed.