Forrás: Index

MTI

Nagy-Britannia a hatvanas években jelentős mennyiségű nehézvizet és urániumot adott el Izraelnek, és erről valószínűleg az akkori brit kormányfő sem tudott – hangzott el a BBC tévé csütörtök esti műsorában. A BBC 2 éjszakánként sugárzott, Newsnight című politikai magazinműsora a szabad információ-hozzáférésről rendelkező törvény alapján jutott hozzá az eddig szigorúan titkos korabeli dokumentumokhoz, amelyek szerint Harold Wilson munkáspárti kormánya több száz nukleáris nyersanyag-szállítmányt továbbított Izraelbe.

Izrael a brit import révén kezdhette meg – általa egyébként máig el nem ismert – atomfegyver-fejlesztési programját a Negev-sivatagban működő dimónai nukleáris központban – hangzott el a műsorban.

A miniszterelnök sem tudta?

Tony Benn, a Munkáspárt egyik legidősebb veteránja, aki Wilson első kormányában a technológiaügyi miniszteri tisztséget töltötte be, a Newsnightban azt mondta: sem ő, sem elődje nem tudott a szállítmányokról, vagyis azokat a hátuk mögött intézték brit kormányilletékesek. Hozzátette: azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy akár Harold Wilson akkori miniszterelnök tudott volna az Izraelbe irányuló titkos atomexportról.

Megszólalt a műsorban Mordeháj Vanunu, a dimónai nukleáris üzem volt alkalmazottja is, aki – miután a 80-as években a The Sunday Times című brit lapnak részleteket árult el az izraeli atomprogramról – 18 évet töltött börtönben. Vanunu a BBC-programban azt mondta: a brit nyersanyagszállítmányok egyik eleméből – a lítium 6-osból – arra következtet, hogy Izrael hidrogénbomba gyártásának is nekifogott.

Vanunu, akinek mozgását az izraeli hatóságok a mai napig erősen korlátozzák, a telefonon adott interjúban kijelentette: Nagy-Britanniának a műsorban ismertetett adatok napvilágra kerülése után ugyanolyan erőteljesen kell követelnie az izraeli atomprogram feltárását, ahogy azt Irán esetében is teszi.

Comments are closed.