Forrás: Magyar Rádió

A magyar kormány általában tiszteletben tartotta az emberi jogokat, ám bizonyos területeken voltak problémák – ezt állapítja meg hazánkról az amerikai külügyminisztérium idei emberjogi jelentése.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma minden évben közzéteszi részletes, országokra lebontott jelentését az emberi jogok helyzetéről. A jelentést Condoleezza Rice külügyminiszter sajtóértekezlet keretében hozta nyilvánosságra.

Ami Magyarországot illeti, a jelentés szerint emberi jogi problémák voltak a következő területeken: túlzott rendőri erőszak a gyanúsítottak, különösen a roma gyanúsítottak ellen; kormányzati beavatkozás az állami tulajdonú médiumok szerkesztési gyakorlatába és személyi döntéseibe; antiszemita incidensek; nők és gyermekek kárára elkövetett erőszak; munkahelyi szexuális zaklatás; emberkereskedelem; és végül a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés.

Valamennyi pontban konkrét példákat idéz a jelentés. A rendőri erőszakra Tolna megyéből, Kaposvárról, Szigetvárról említ eseteket, amikor romákat vertek meg rendőrök. Tavaly 34 rendőrt állítottak bíróság elé testi sértés miatt, 6 rendőr ellen pedig azért emeltek vádat, mert a kihallgatás során erőszakot alkalmaztak – olvasható a dokumentumban.

A szólás- és sajtószabadságról szóló fejezetben a dokumentum leszögezi, hogy az állami tulajdonban lévő rádióra és televízióra a kormányzat a szerkesztési gyakorlatban és a személyzeti döntésekben is befolyást gyakorol. A jelentés ugyanakkor név szerint megemlíti a Népszava című napilapot, amely 2004-ben azt írta, hogy a közszolgálati rádió elnöke titkos ügynök volt a kommunista időszakban, ám ezeket a feltételezéseket soha nem igazolták; és széles körben terjedt el az a nézet, miszerint diszkreditálási kísérletről volt szó. A jelentés megemlíti a rádióelnök ideiglenes utódjáról folytatott vitát is, valamint azt is, hogy a kormányzati támogatás megvonásával fenyegette meg a felügyeleti testület elnöke a közrádiót.

Az antiszemita incidensekről készült összeállításban szintén név szerint említenek meg két orgánumot. Az egyik a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora, amelynek egyes részeit a zsidó közösség tagjai kritizálják – fogalmaz az amerikai emberi jogi jelentés. S ugyancsak megemlíti a Magyar Demokrata című hetilapot, amely továbbra is antiszemita cikkeket közöl, másrészt pedig cikkeket közöl holokauszt-tagadó szerzőktől.

Az emberi jogi jelentés kitér a törvényhozó és a végrehajtó hatalomban észlelt korrupcióra is, problémának tartja az erőszakszervezetek korrupcióját, és megemlíti, hogy egy kilenctagú, korrupció-ellenes egység a kormányzat berkeiben lévő korrupciót vizsgálta.

A jelentés szól még a családon belüli – nők elleni – erőszakról, és arról is, hogy hazánknak komoly gondja az emberkereskedelem is.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.