Forrás: Híradó

1995 a Szállj el kismadár és a Yozsefváros éve volt

Dob+Basszus pénteken este 20.05-kor az m1-en!

1995-ben nem unatkozott senki, ekkor vezették be a Bokros-csomagot, országszerte vasutassztrájkot tartottak, az egyetemi városokban pedig diákok tüntettek a tandíj bevezetése ellen. Kecskeméten a föld rengett, Dabas-Sáriban, meg az egyházi és a világi iskola között húzott fal miatt tört ki konfliktus.

Azért volt, aki maradéktalanul boldog volt, októberben a magyarországi lottójáték történetének addigi legnagyobb nyereménye, 579 millió forint talál gazdára, a Fradi pedig első és máig egyetlen magyar csapatként a Bajnokok Ligájában játszhatott.

1995-ben történt még az is, hogy a tokiói metróban egy szekta tagjai szarin gázzal mérgeztek meg utasokat, egy zsidó merénylő lelőtte Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt, Los Angelesben pedig felmentette az esküdtszék O. J. Simpsont felesége és annak barátja meggyilkolásának vádja alól…

…és közben Magyaroszágon egész évben az ment, hogy „Váp, váp, váppsuvápp, Váp, váp, váppsuváppáppéj.” Az év slágere egyértelműen a Republic Szállj el kismadár című dala volt. Ez a szám egyszerűen mindenhol ott volt, kemény rotációban játszotta a zenetévé és a rádió, és nem lehetett egyetemi bulit sem tartani nélküle. A szám az utóbbi 10 év legsikeresebb magyar dala, bár sokan fanyalognak a nagyon kommersz dallamvezetés miatt.

Az 1990-ben alakult zenekar ekkor ért el egyértelműen a csúcsra, 1995-ös lemezük, a Tüzet viszek páratlan sikerű volt, első helyezést értek el a MAHASZ listán, Arany Zsiráf-díjat kaptak és több mint 150 ezer példány kelt el belőle (azaz gyémánt- és platinalemez is lett együtt). Az évbe még az is belefért, hogy Cipő kiadjon egy szólólemezt.

A sláger már egy életre összenőtt a magyar sporttal. A világbajnokságon ez lett a kézilabdás lányok indulója, a döntő után Cipő a lányokkal együtt énekelte a pályán. A Madár becenévre hallgató Erdei Zsolt szintén ezzel a dallal vonul be a szorítóba meccsei előtt.

A Republic 1995-ben már ismert zenekar volt, de az 1990 óta létező Animal Cannibalst csak ebben az évben ismerte meg az ország, a rapduónak ugyanis csak megalakulása után 5 évvel sikerült lemezt készítenie. A Fehéren fekete, feketén fehér album 1995 szeptemberében jelent meg és a Republichoz hasonlóan Arany Zsiráf-díjat kapott. A lemezen több videoklipes slágerdal is volt, mint pl. az Ülünk a vonaton vagy a Takarítónő. A Yozsefváros igazán azzal emelkedik ki, hogy valósággal új divatot teremtett, hiszen a VIII. kerületet – a magyar Harlemet- napjainkban is emlegetik rap-dalokban, ill. majd minden évben készül egy újabb „nyócker” film. Érdekesség még, hogy a dal már rajta volt a banda 1992-es demóján is, ill. a klipben a józsefvárosi polgármester is feltűnik.

Dob+basszus

Comments are closed.