Forrás: MNO

Az amerikai külügyminisztérium idei emberjogi jelentése szerint Magyarországon tavaly általában tiszteletben tartották az emberi jogokat, bizonyos területeken azonban akadtak problémák. A dokumentum egyebek között arra világít rá, hogy túlzott rendőri erőszak tapasztalható a roma gyanúsítottak ellen, illetve a kormány beavatkozik a közszolgálati médiumok szerkesztési gyakorlatába, személyi döntéseibe.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma minden évben közzéteszi országokra lebontott jelentését az emberi jogok helyzetéről. A dokumentum Magyarországgal kapcsolatban a követekző problémákat említi meg: túlzott rendőri erőszak a gyanúsítottak, különösen a roma gyanúsítottak ellen; a kormány beavatkozik a közszolgálati médiumok szerkesztési gyakorlatába és személyi döntéseibe; antiszemita incidensek; nők és gyermekek kárára elkövetett erőszak; munkahelyi szexuális zaklatás; emberkereskedelem; a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés.

A jelentés a rendőri erőszakra Tolna megyéből, Kaposvárról, Szigetvárról említ konkrét eseteket, amikor romákat vertek meg rendőrök. Tavaly 34 rendőrt állítottak bíróság elé testi sértés miatt, 6 rendőr ellen pedig azért emeltek vádat, mert a kihallgatás során erőszakot alkalmaztak – olvasható a dokumentumban.

A szólás- és sajtószabadságról szóló fejezetben a jelentés leszögezi, hogy az állami tulajdonban lévő rádióra és televízióra a kormányzat a szerkesztési gyakorlatban és a személyzeti döntésekben is befolyást gyakorol. A jelentés név szerint megemlíti a Népszava című napilapot, amely 2004-ben azt írta, hogy a közszolgálati rádió elnöke titkos ügynök volt a kommunista időszakban, ám ezeket a feltételezéseket soha nem igazolták; és széles körben terjedt el az a nézet, miszerint diszkreditálási kísérletről volt szó. Megemlíti a dokumentum a rádióelnök ideiglenes utódjáról folytatott vitát is, valamint azt, hogy a kormányzati támogatás megvonásával fenyegette meg a felügyeleti testület elnöke a közrádiót.

Az antiszemita incidensekről készült összeállításban szintén név szerint említenek meg két orgánumot. Az egyik a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora, amelynek egyes részeit a zsidó közösség tagjai kritizálják – fogalmaz az amerikai emberi jogi jelentés, amely a Magyar Demokrata című hetilappal kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy antiszemita cikkeket közöl.

Az emberi jogi jelentés kitér a törvényhozó és a végrehajtó hatalomban észlelt korrupcióra is, problémának tartja az erőszakszervezetek korrupcióját, illetve szót ejt arról, hogy egy kilenctagú, korrupció-ellenes egység a kormányzat berkeiben lévő korrupciót vizsgálta.

(Forrás: Magyar Rádió)

Comments are closed.