Forrás: HVG

Az iszlám jogot fogja használni a Hamász a törvényhozás alapjául, de nem akar szigorú iszlám jogrendet bevezetni, így nem akarja megtiltani a nők és férfiak keveredését a nyilvános helyeken, sem betiltani az italméréseket – mondta vasárnap a szervezet egyik vezető tagja.

A Hamász földcsuszamlásszerű győzelme olyan aggodalmakat keltett a liberálisabb palesztinok körében, hogy a szélsőséges iszlám szervezet kikényszeríti majd konzervatív nézeteinek alkalmazását.

„Törekszünk rá, hogy a saríja legyen a törvényhozás alapja, de ahhoz, hogy iszlám kormányzást vezessünk be, előbb államnak kell lennie. Ha meglesz az államunk, a népre fogjuk bízni, hogy válasszon” – mondta Mahmúd Ramahi képviselő, a Hamász politikai bizottságának tagja.

A választások közeledtével a Hamász visszafogottabb retorikát alkalmazott, a korrupció elleni harcot és a szociális feladatokat helyezte előtérbe meghirdetett céljával, az Izraelt, Ciszjordániát és a Gázai övezetet felváltó palesztin állam megteremtésével szemben.

Habár formálisan elkötelezett Izrael elpusztítása mellett, a Hamász úgy nyilatkozott, hogy egy ideiglenes állam létrehozásába és hosszú távú fegyverszünetbe is beleegyezne, ha Izrael a Gázai övezeti kivonulás után feladná egész Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is.

„Soha nem fogunk erőszakkal változtatásokat bevezetni. A hit meggyökerezésére támaszkodunk. Ha megvan az emberekben a meggyőződés, akkor legyen aszerint, ha nem, akkor rajtuk múlik” – mondta Ramahi.

MTI

Comments are closed.