Forrás: Hírtv

Fegyveres rendőrök hatoltak be a palesztin parlamentbe, valamint a Fatah több irodájába Gázában és az övezet több más városában, hogy a párt vezetőinek lemondását követeljék. A tiltakozó akcióknak egyelőre nincs áldozata.

Betelt a pohár. Három nappal a választások után a Gázai-övezet több városából is akciókat jelentettek. A 10 évig kormányzó Fatahhoz tartozó biztonsági erők a hatalomátadás ellen tiltakoznak, attól félnek ugyanis, hogy a Hamász nem fog nekik munkát adni. Gázában és Ramallahban több százan csatlakoztak a biztonsági erőkhöz, a tömeg a palesztin törvényhozás épületéhez vonult.

A fegyveresek elfoglalták az üres épületet, felmásztak a tetőre, onnan követelték a Fatah több vezetőjének lemondását. A választások elvesztéséért ugyanis a párt központi bizottságának tagjait teszik felelőssé – egy embert, az elnököt, Mahmúd Abbászt azonban nem említették. Az aktivisták később elmentek Abbász házhoz is, majd imádkoztak a párt alapítójának, Jasszer Arafatnak sírjánál.

A Fatah-szimpatizánsok közül sokan az Iszlám Dzsihád szélsőséges mozgalomhoz akarnak csatlakozni, és ezzel többé nem tartják magukra vonatkozónak az Izraellel kötött nemhivatalos tűzszünetet.

Az amerikai elnök közben a palesztinoknak folyósított segélyek beszüntetésével fenyegette meg az alakuló palesztin vezetést, amennyiben a Hamász nem mond le erőszakos, Izrael-ellenes terveiről. A szervezet tiltakozott a fenyegetés ellen, a libanoni gerillaszervezet, a Hezbollah szerint pedig a nemzetközi közösség „nagyon rosszul teszi”, ha máris fenyegetőzik.

Comments are closed.