Forrás: Hírtv

A palesztin választásokat elsöprő fölénnyel megnyerő Hamászt kéri majd fel kormányalakításra Mahmúd Abbász. A palesztin elnök hangsúlyozta: eddig még nem bízott meg senkit ezzel a feladattal, egyelőre konzultál a parlamenti pártokkal.

A Hamász zöld lobogójával tízezrek vonultak fel diadalmasan Ramallahban, Kán Juniszban, és Kelet-Jeruzsálemben, hogy a kormányra kerülést ünnepeljék. Ami azonban győzelem a demokráciának, az vereség Izraelnek. A kormányalakításra készülő szervezettel Izrael nem hajlandó tárgyalni, a zsidó állam szerint ugyanis terroristák vették át a Palesztin Hatóság vezetését.

„A Hamasz terrorszervezet, akkor is, ha törvényesen választották meg. Nem fogadják el az osloi szerződést, sem az útitervet, sőt Izrael elpusztítását akarják. Ez pedig az egész Palesztin Hatóság létét veszélybe sodorja” – riogatott az izraeli külügyminiszter.

„Az al-Aksza miénk lesz újra” – skandálták a kelet-jeruzsálemi templom-hegyen összegyűlt Hamász aktivisták. Az erőszak azonban egyre kevésbé része a szervezet politikájának. Alapszabályában benne van ugyan az Izrael megsemmisítéséről szóló eskü, választási kampányukban azonban nem került elő a fegyveres megoldás, sőt újabban a fegyverszünet meghosszabbítását ígérik.

„Amerikának és Európának el kell fogadnia, hogy a palesztinok bennünk hisznek, ezért senki sem követelheti tőlünk, hogy változtassunk a politikánkon. Haladó, technokrata vezetést akarunk: korrupció nélkül, igazságosan” – mondta a damaszkuszi száműzetéséből hazatérő egyik Hamász-vezető, Mussza Abu Marzuk.

A Hamász a belpolitikában eddig is többet tett a palesztinokért, mint bármelyik szervezet. Oktatási és segélyprogramjai több ezer palesztin családnak adták meg az újrakezdés lehetőségét. Ahhoz azonban, hogy nyugaton is elfogadják őket, szükségük van a centrista palesztin pártok támogatására is. A Fatah kizárta a koalíció lehetőségét, Mahmud Abbász elnök azonban közölte: ő a Hamász győzelmétől függetlenül folytatja a béketárgyalásokat.

A nyugati politikusok szerint a Hamász fordulóponthoz érkezett: választania kell a demokrácia és az erőszak folytatása között.

Comments are closed.