Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli kivonulás után a megnyitott gázai-egyiptomi határon nemcsak olcsó egyiptomi cigaretták, fegyverek és rakéták jutottak Gázába, hanem – palesztin becslések szerint – mintegy száz egyiptomi mennyasszony is az övezetbe költözött.

A gázai férfiak tömegesen kerestek menyasszonyt a határ túloldalán, mert Egyiptomban jóval csekélyebb hozománnyal is beérik a szülők, ugyanis az arab szokások szerint a vőlegénynek fizetnie kell a menyasszonyát felnevelő szülőknek a házasságért.

Az olcsóbb egyiptomi menyasszonyokat sem kellett sokáig győzködni, mivel a gázai életszínvonal magasabb annál, ami Egyiptomban várna rájuk és palesztin férfiak gyakran nyitottabbak a viszonylag idősebb, vagyis a húszas éveik második felében járó hölgyek iránt.

Az egyik izraeli újság cikke szerint sok gázai férfi második és harmadik feleséget szerzett a határ egyhetes megnyitásakor kínálkozó kedvező alkalom idején. Az elmúlt hét zavaros időszakában nem volt szükség hosszas engedélyezési eljárásokra sem. A friss menyasszonyok a viharosan megkötött házasságok után azonnal követhették újdonsült férjeiket új otthonukba a gázai övezetbe.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.