Forrás: Magyar Rádió

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy véget ért a káosz a gázai-egyiptomi határon. A Palesztin Hatóság kétezer fegyveressel őrzi a határ nyugalmát. A mindössze néhány kilométeres szakaszt korábban az izraeliek felügyelték és egy betonfalat is építettek.

A kivonulás után a palesztin tömegek áttörték a határt. A Hamász átjárókat robbantott a betonfalban és szabadon áramlottak az emberek és a termékek a két oldal között. A gázaiak főleg az olcsóbb egyiptomi cigarettákért és egyéb árukért, valamint rokonlátogatóba mentek át a túloldalra, de a határ feltörését kihasználva számos kézifegyver, rakéta, és elszánt harcos is Gázába juthatott az elmúlt héten. Végül a hivatalos palesztin vezetés hatalmas erőkkel úrrá lett a helyzeten és egyelőre teljesen lezárták a határt Egyiptom felé.

Közben a Hamász megtartotta eddigi legnagyobb erődemonstrációját. Több tízezer talpig felfegyverzett fekete maszkos zöldbe öltözött harcos és rengeteg támogató vett részt a Gáza város főutcáján zajló nagygyűlésen. A tüntetés fő szónoka a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője többek közt azt mondta, hogy a gázai győzelmet ünnepeljük, de Jeruzsálem, Nablusz, Akho, Haifa és a Galil hegység, valamint egész Palesztina irányába haladunk.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.