Forrás: kultura.hu

A II. világháború áldozataira és a háború befejezésének 60. évfordulójára emlékeznek október 16-án a Budapest Kongresszusi Központban

A projekt izraeli és magyar művészek közös kezdeményezésére jött létre. Egyikük Jakov Barzilai, magyar származású holokauszt-túlélő, aki már számos magyar-izraeli kulturális csere iniciátora volt. Hollerung Gábor, az est karmestere, a magyar és izraeli zenei élet jelentős személyisége, az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – művészeti vezetője, a Jeruzsálemi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Többször szerepelt az Israel Philharmonic Orchestra élén, valamint a Jeruzsálemben megrendezett holokauszt hangverseny, illetve függetlenség napi megemlékezés vezető karmestere is volt. Számos izraeli szerző műveinek (Aharon Harlap, Josef Bardanashvili, Jehezkel Braun, Gil Shochat) magyarországi bemutatója is fűződik a nevéhez.

A hangverseny műsorán Aharon Harlap: „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa szólalna meg, melyet a szerző Jakob Barzilai magyar származású izraeli költő holocauszt-témajú verseire írt. Ezt követően Bartók Kétzongorás versenyműve hangzik el, amelyben az emberi félelem, szenvedés és a humanizmus hangja szólal meg. A hangverseny második felében Andrew Lloyd Webber népszerű egyetemes Requiemje hangzik el. A drámai, nagyhatású mű középpontjában egy kisgyermek hangja áll, és természetesen a mű nem nélkülözi a szerzőre jellemző musical elemeket sem.

Novemberben kerül sor Tel Avivban az ikerhangversenyre, melyen ugyanezen előadók tolmácsolásában szintén felcsendülnek Harlap és Bartók művei, valamint a Philharmonia Singers közreműködésével Bárdos Lajos és Beethoven művei hangzanak el.

Műsor:

Aharon Harlap: Apám nem mond áldást a kenyérre (Dalciklus Jakov Barzilai költeményeire)

Bartók Béla: Versenymű két zongorára

Andrew Lloyd Webber: Requiem

Közreműködik:

Kirkósa Orsolya – szoprán

László Boldizsár – tenor

a Kodály Zoltán Kórusiskola szólistái

Yuval Admony (ISR), Tami Kanazawa (J) – zongora (a 2005. évi sapporoi zongoraverseny gyöztesei)

Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

A hangverseny védnökei:

Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere

Gyenge András, Magyarország izraeli nagykövete

David Admon, Izrael magyarországi nagykövete

A hangversenyt támogatják:

Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram

Breuer Péter BPI – MCOnet

Comments are closed.