Forrás: Magyar Rádió

A Gázai övezet kiürített zsidó telepein az al-Aksza csoport fegyveresei próbálnak rendet tartani, miközben Abbász palesztin elnök azt állítja: a Palesztin Hatóság tökéletesen ellenőrzi a helyzetet. Utóbbinak ellentmondanak a helyszíni jelentések, hogy a rendőrség nem tud úrrá lenni a zűrzavaron.

Az Al-Aksza Mártírjai nevű militáns szervezet fegyveresei vetettek véget annak, hogy a palesztinok kifosszák az épségben hátrahagyott melegházakat a kiürített zsidó telepeken. Az izraeli kivonulást követő zavaros állapotokról Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta: hasonló felfordulás bárhol megtörténhet, ahol koordináció nélkül megy végbe a kivonulás.

Az izraeli alkotmánybíróság eközben, állampolgári beadványokra válaszul, döntött a már létező ciszjordániai védőkerítések körüli vitában. Ez a kerítés már eddig is sok vitát váltott ki – Izraelben és külföldön egyaránt.

Izrael legfelsőbb bírói grémiuma úgy döntött, hogy a falvakat körülzáró biztonsági kerítés és fal nyomvonalát meg kell változtatni, a már felépült részeket le kell bontani és új helyen kell újra felhúzni úgy, hogy a palesztin lakóknak a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza. Ugyanakkor a bíróság döntése szerint a hágai Nemzetközi Bíróság határozata, amely szerint az 1967-ben elfoglalt területeken Izraelnek teljes egészében meg kellene szüntetni a kerítéseket és a falakat, nem kötelező érvényű Izraelre nézve. Ugyanis az izraeli főbírák szerint Hágában egyoldalúan csak a palesztinok jogainak sérelmét vették számba, és egyáltalán nem foglalkoztak a másik oldal igényeivel, Izrael biztonsági szükségleteivel.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését az egyik hadügyminiszter-helyettes jobbról azért bírálta, mert szerinte aláássa a biztonsági szempontokat, az egyik baloldali politikus viszont azért, mert szerinte csakis a „67-es határon szabadna falakat és kerítéseket emelni, amit pedig a bíróság szintén elutasított.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.