Forrás: Magyar Rádió

A Gázai övezetben palesztin fosztogatók hordják szét a Világbank által éppen maguknak a palesztinoknak munkalehetőségként megvásárolt izraeli melegházakat.

A Gázai övezet második szabad napján sem sikerült a Palesztin Hatóság fegyveres erőinek úrrá lenni a féktelen palesztin tömegen. Az egyiptomi határon továbbra is káosz uralkodott, de a palesztin és egyiptomi illetékesek megállapodtak, hogy szerdától lezárják az átkelőt és rendezik a helyzetet.

A hivatalos palesztin vezetés számára az egyik legnagyobb gondot az izraeliek által hátrahagyott melegházak fosztogatása jelenti. Úgy tervezték, hogy a melegházak a jövendő palesztin gazdaság fontos részét jelentik, munkahelyeket és bevételeket teremtenek hamarosan, miután a távozó izraeliektől a Világbank megvásárolta a palesztinok számára a néhány hete még rendkívül magas színvonalon működő melegházakat. Azonban a tömegek elkezdték széthordani az izraeliek melegházait, szétszerelik a csöveket, a tartószerkezeteket és elviszik a borítófóliákat.

Az oda látogató Ahmed Korei miniszterelnök kérte a rendőrkordon ellenére beözönlött palesztinokat, hogy hagyják érintetlenül az építményeket. De kérése eredménytelen maradt. Az egyik palesztin rendőr szerint már csak a melegházak mintegy 80 százaléka áll. Mindenki viszi, ami mozdítható, a világítás részeit, a kábeleket, a vezetékeket.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.