Forrás: MA

A Magyar Demokrata Fórum szeptember elsejére meghirdeti az „Összefogás a haláladó ellen” napot.

2005.08.29 08:15 MDF

Ezen a napon az MDF aktivistái minden megyeszékhelyen és a főváros több közlekedési csomópontján várják az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést, mellyel az MDF bizonyíthatja az országgyűlés előtt törvénymódosító javaslatának társadalmi támogatottságát. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslatot a költségvetési törvényhez nyújtja be a párt.

A Magyar Demokrata Fórum a múlt héten levélben fordult a volt pénzügyminiszterekhez és a jelenlegi tárcavezetőhöz, hogy támogassa az örökösödési illeték eltörlését. Az MDF szakemberi szerint nem igaz az az állítás, hogy az örökösödési adó növeli a költségvetési bevételeket. Ha a kiadási oldalon figyelembe vesszük az adónem adminisztratív költségeit és különösen a gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatását, akkor bebizonyosodik, hogy ez az adófajta, rontja a költségvetési mérleget. A magas behajtási költségek mellett ez az adófajta különösen rossz hatással van a gazdasági növekedésre, csökkenti a tőkefelhalmozást, és káros irányba mozdítja el a gazdálkodók hosszú távú döntéseit. Nem várhatjuk el a családi gazdaságok és kisvállalkozások megerősödését olyan körülmények között, ahol az örökösöknek akár 40%-ot is be kell fizetniük az államkasszába.

Nem tarthatjuk igazságosnak ezt az adónemet azért sem, mert a legelesettebbek szenvedik meg leginkább a terheit. Azoknak, akiknek nem áll módjában jogi trükkök alkalmazása marad a szomorú kötelesség, az illeték megfizetése – amennyiben sikerül.

A fiatalok értékrendjében ugyanakkor rendkívül káros változást idéz elő, mert elvesztenek minden ösztönző erőt arra, hogy a saját lábukon álló, törekvő, takarékos felnőtteké váljanak.

Ha a kormányzat valóban elkötelezett a kisebb, hatékonyabb és szolgáltató állam mellett, akkor támogatnia, nem pedig büntetnie kell az állampolgárok öngondoskodását. A kormánynak olyan intézkedéseket kellene tennie, amely megtakarításra, gyarapodásra ösztönöz, megerősíti a családi vállalkozásokat, kisgazdaságokat.

A Magyar Demokrata Fórum az egyenesági örökösödési adó eltörlésével a legerkölcstelenebb adónemtől, a” haláladótól” kívánja megszabadítani a magyar választókat. A kisebbik ellenzéki párt javaslata azonban a parlamentben eddig süket fülekre talált. Pedig a fejlett demokratikus államok egy része már rájött arra, hogy nagyobb társadalmi haszonnal jár az adórendszert abba az irányba elmozdítani, mely nem a munkabérből élőket, és az önmagukról és a következő generációkról gondoskodókat sújtja, hanem azokat, akik jövedelmük nagy hányadát fogyasztásra költik. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Svédországban és Izraelben is eltörölték ezt az adónemet.

Comments are closed.