Forrás: Híradó

Ha Izrael nem támogatja a mérsékelt palesztinokat, az izraeli fiataloknak reményük sem lesz arra, hogy olyan országban nőjenek fel, ahol nincs terror

Ezeket jelentette ki Raviv Druker neves izraeli újságíró vasárnap Budapesten.

A Tel Aviv-i egyetemen jogot végzett, s jelenleg politikai kommentátorként a tízes csatorna nevű izraeli televíziónál dolgozó Druker a Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Gázai-övezetből való izraeli kivonulás apropóján Másnap címmel rendezett pódiumbeszélgetésen vett részt.

Viccekkel, anekdotákkal fűszerezett előadásában az izraeli újságíró kijelentette: az elmúlt évekkel ellentétben ma egyetértés van az izraeli és a palesztin fél között a megállapodás fő vonalairól, mint fogalmazott, „csak le kellene ülni és aláírni”. Ami miatt ez nem lehetséges – mutatott rá -, az a két oldal egymással szembeni mélységes bizalmatlansága. Mint kifejtette, az izraeliek és a palesztinok körében egyaránt az a közvélekedés, hogy „ami nekünk jó, az rossz a másik félnek, s fordítva, ami nekünk rossz, az a másiknak csak jó lehet”. Először ezt a mentalitást kellene kiiktatni az izraeli-palesztin viszonyból – mondta Raviv Druker.

Az újságíró végül kifejezte reményét, hogy idővel olyan palesztin kormány alakul, amelynek – az egyiptomi-izraeli és az izraeli-jordán vezetés közötti jelenlegi viszonyhoz hasonlóan – érdekében áll az együttműködés Izraellel.

Comments are closed.