Forrás: Híradó

ELKÉSZÜLT AZ IRAKI ALKOTMÁNY TERVEZETE

Bagdad – Elkészült az új iraki alkotmány, és október 15-én népszavazásra bocsátják – jelentette be Dzsalal Talabani iraki elnök, miután az alaptörvényt szövegező bizottság tagjainak elsöprő többsége aláírta vasárnap az alkotmánytervezet végső változatát. Az államfő elismerte, hogy szunnita részről fenntartások vannak az alkotmánnyal kapcsolatban, de úgy vélte: senki sem sajátíthatja ki a szunnita arabok teljes spektrumának képviseletét. Az alkotmányozó bizottság egy kurd tagja szerint a szunnita arabokon kívül „a világi személyek, a kurdok és a kommunisták bizonyos körei” is fenntartással élnek szöveggel kapcsolatban.

ÉSZAK-KOREA NEM VESZ RÉSZT AZ ATOMPROGRAMJÁRÓL SZÓLÓ NEMZETKÖZI TÁRGYALÁSOK HÉTFŐI FORDULÓJÁN

Phnompen – „Bizalomhiány” miatt Észak-Korea nem vesz részt az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalások hétfőre beütemezett fordulóján – közölte vasárnap a Phenjanban tartózkodó thaiföldi külügyminiszter anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Kína és Japán, amely az Egyesült Államok, Oroszország és Dél-Korea mellett próbál egyezségre jutni Phenjannal a holtpontra jutott tárgyalásokon, pénteken jelentette be, hogy a jövő héten újabb fordulót tartanak, de pontos dátumot nem határoztak meg. Kína szombaton Phenjanba küldte a hatoldalú tárgyalásokon részt vevő magas rangú megbízottját.

NEGYVENEN MEGSEBESÜLTEK EGY MERÉNYLETBEN AZ IZRAELI BEÉR-SEVÁBAN

Jeruzsálem – Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán – közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. A robbantásban mintegy negyven személy megsebesült. Maga a merénylő a helyszínen meghalt. A robbantást követően az izraeli rendőrség őrizetbe vette az öngyilkos merénylő feltételezett arab sofőrjét.

LOUISIANA FELÉ TART A KATRINA HURRIKÁN

New Orleans – Katasztrofális károk okozására alkalmas, ötös fokozatúra erősödött vasárnap a Katrina hurrikán, a New Orleans felé közeledő forgószél veszélyére hivatkozva a város polgármestere elrendelte a 485 ezer lakosú nagyváros teljes kiürítését. A veszélyeztetett Louisiana amerikai szövetségi állam déli részének lakói még a polgármester rendeletének kiadása előtt elözönlötték az országutakat, hogy idejében biztonságos helyre jussanak a pusztító szélvihar elől.

OPERATŐRI DÁJAT KAPOTT A SORSTALANSÁG KOPPENHÁGÁBAN

Koppenhága – Pados Gyula, a Kertész Imre regényéből készült Sorstalanság operatőre kapta a legjobb operatőri munkáért járó díjat a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon. A rangos nemzetközi seregszemle legjobb filmnek és legjobb forgatókönyvnek járó díját az Élj és legyél! (Live and Become) című francia-izraeli koprodukciós alkotás nyerte el, amely egy etiópiai zsidó fiúról szól, akit Izraelbe küldenek, hogy megmeneküljön a szülőföldjén pusztító éhínségtől. A mű a valóságon alapszik: 1984-ben több ezer etiópiai zsidó gyereket menekítettek a Mózes művelet keretében Izraelbe, mivel Etiópiában éhhalál fenyegette őket.

BOLGÁR FILM KAPTA A FŐDÁJAT SZARAJEVÓBAN, A BEFORE DAWN GYŐZÖTT A RÖVIDFILM KATEGÓRIÁBAN

Szarajevó – A Georgi Djulgerov rendezte Lady Zee című bolgár játékfilm nyerte el a XI. szarajevói filmfesztivál fődíját, a rövidfilmek kategóriájában Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása bizonyult a legjobbnak. A kilencnapos seregszemlén 170 filmet láthatott a közönség összesen 13 kategóriában. A Magyar Filmunió korábbi tájékoztatása szerint Magyarország három alkotással most először vett részt a versenyprogramban: Pejó Róbert rendezése, a Dallas Pashamende és Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje a játékfilmek versenyébe kapott meghívást; a rövidfilmek mezőnyében Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje szállt ringbe.

mti / hirado.hu

Comments are closed.