Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a Munkapárt valószínűleg kilép a nagykoalícióból, hiszen a Likuddal kötött egység csak a gázai kivonulás végrehajtása érdekében jött létre. Ez azonban előrehozott választásokat hozhat még ezen a télen.

Izraelben a gázai és észak-ciszjordániai telepek, falvak kiürítése után számos gratulációt kapott Ariel Saron miniszterelnök. Az elsők közt telefonált Mahmúd Abbász palesztin elnök. De felhívta Sharont többek közt a norvég külügyminiszter, sőt még az amerikai szenátor, Jessy Jackson is. Levélben is sok politikus üdvözölte az izraeli kormány lépését, többek közt a török miniszterelnök, Tony Blair brit miniszterelnök és még kicsiny afrikai országok is jelentkeztek ez ügyben.

Közben a kivonulásnak minden bizonnyal fontos belpolitikai következményei is lesznek. Több munkapárti politikus is azt nyilatkozta az utóbbi napokban, hogy a baloldali Munkapárt hamarosan elhagyja az egységkoalíciót, mivel csak az elszakadási terv végrehajtása érdekében csatlakoztak Ariel Sharon kormányához.

A szegényeket sújtó jobboldali gazdaságpolitikát azonban nem hajlandóak elfogadni, és ezért valószínűleg kénytelenek lesznek a költségvetés ellen szavazni november körül, ami a koalíció bukását jelenti.

Ha így alakulnak a dolgok, akkor még télen előrehozott választások lesznek Izraelben. Időben nem messze a január 25-ére kitűzött palesztin parlamenti választásoktól.

Bujkáló Hamász-vezető az Izrael elleni támadások folytatására buzdított

Hosszú idő óta először jelent meg a nyilvánosság előtt egy régóta bujkáló Hamász-vezető, aki szerepel az Izrael által leginkább körözött terroristák listáján.

Mohammed Deif pénteken videó-nyilatkozatban a fegyveres ellenállás győzelmeként méltatta a gázai övezeti izraeli kivonulást, és esküt tett az Izrael elleni támadások folytatására mindaddig, amíg a zsidó állam le nem kerül a térképről.

A Hamász katonai szárnyának egyik legfőbb vezetője 1992 óta szinte egyáltalán nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.