Forrás: Híradó

A háromszoros Oscar-díjas rendezőjének legújabb filmje egy különleges kommandóról szól. Olyan palesztinokról, akik 11 izraeli sportolót öltek meg az 1972-es müncheni olimpián

Az 1972-es müncheni olimpia óta 33 év telt el, de ha valaki azt mondja, hogy München, vagy müncheni olimpia, még mindig a túszejtés jut az eszébe.

Kézzelfoghatóan ott volt a közelben. Ültünk a szállodai szobánkban este és azt mondta a tévé, hogy most leszáll egy helikopter az olimpiai falu főterére. Kinéztünk az ablakon és ott szállt le egy helikopter.

Mahrer Emil, az 1972-es müncheni olimpia rendezője. Ez volt élete első és utolsó ötkarikás játéka.

Hallottunk is zörejeket. Azt gondoltuk, hogy sportolók, akik megfeledkeztek magukról, randalíroznak az utcán.

Hargitai András, az 1972-es müncheni olimpia egyik bronzérmese. Ez volt élete első, de nem utolsó ötkarikás játéka.

Hogy mi a köti össze őket? Mindketten szemtanúi voltak a Fekete szeptember akciójának. Ágy hívták azt a palesztin csoportot, amelynek tagjai 33 évvel ezelőtt rátámadtak az izraeli csapat szállására. Két sportolót meggyilkoltak, és túszokat is szedtek. Ágy akarták elérni, hogy Izraelben szabadon engedjék bebörtönzött társaikat. Miután ezt elutasították, az emberrablók menekülni akartak. Verseny helyett gyászünnepség volt az olimpiai stadionban. Egy ideig úgy tűnt, hogy nem folytatják az olimpiát.

Nagyon sokan akarták, hogy fejezzük be, ne csináljunk semmit, menjünk haza, ez egy csonka olimpia, és még az is bizonytalan volt, hogy valaha is lesz- mondta Mahrer Emil.

A tiltakozások ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy folytatódjanak a játékok. De már nem a megszokott „szabályok” szerint.

A záróünnepségre úgy mentünk be, hogy katonák sorfala között. Elég szigorú volt, ráadásul ezek német katonák bőrkabátban, géppisztollyal. Az olyan volt, hogy te jó Isten!- mondta Hargitay András.

Ez már Budapest, Spielberg új filmjének forgatása. A 3-szoros Oscar-díjas rendező éppen a Münchenben bevetett, különleges kommandóról készít filmet. A forgatókönyv szerint az izraeliek egy képzett brigádot indítanak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét, és bosszulja meg a müncheni vérengzést. Hogy sikeres lesz-e az akció? Majd a filmből kiderül! Mindenesetre ez már Hargitay András és Mahrer Emil véleményén nem változtat.

Hargitay András azt mondja: a világ megbolondult onnantól kezdve.Amikor terjed a terror, akkor eszembe jut, hogy amatőrök micsoda rumlit tudtak csinálni. Mert ez ahhoz képest, amik most történnek, ez egy gyerekjáték volt, egy szörnyű játék- mondta Mahrer Emil.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.